Marie Willermark

Since July 2016 I’m living in Cologne, Germany where I am serving as Territorial Commander of the Salvation Army in Germany, Lithuania and Poland. My blogposts will from then on mainly be in English.

I am Swedish by birth, was commissioned as officer in 1980 and have served as corps officer, Divisional Youth Secretary, National Scout and Guide Secretary and Divisional Commander in Sweden. I also have experienced the joy of having served in Denmark and Ukraine.

6 responses to “Marie Willermark

 1. Björn nyberg

  Hej Marie! Hade kontakt med dig på konfirmationslägret på Dragudden 1977.Jätteroligt att se dig på denna post!!!” Ha det det bäst! Björn Nyberg

  • Hej Björn!
   Vad kul att du hör av dig. Konfaläger 77 – då var jag nog bara på kort besök. Kan inte riktigt ‘placera’ dig men det spelar ju ingen roll.
   Ber om fortsatt Guds välsignelse med och genom dig. /Marie

 2. Hej!
  Senast idag fick vi höra av sekulariserade svenskar “oh vilken bra idé med vattnet, det måste vi köpa”. Är det inte dessa svenskar “others” som vi vill nå ut till? När det gäller ordet välsignat så vet jag inte om någon har ensamrätt på det ordet. Jag och min man var på en spa-vistelse i Båstad, ett helt “icke kristet” hotell. När vi kom dit låg ett vackert tryckt program på rummet där vi kunde läsa vad som erbjöds under dagarna. Rubriken för hela spa-paketet var ” välsignad vardag”.
  Jag tycker att initiativet med det välsignade vattnet var så gott från Ica-handlaren och känner en sorg över att detta har stoppats. Jag tycker att det var i William Booths anda och nu är risken stor att människor förlorar inspiration för att i framtiden ta egna initiativ. Detta vore olyckligt för en rörelse som Frälsningsarmen. Att människor skulle “luras att tro” att de kommer att få en andlig välsignelse genom att dricka vattnet har jag väldigt svårt att tro i vårt sekulariserade land. Det är ganska uppenbart att det handlar om att välsigna andra!
  Jag önskar Guds välsignelse över Frälsningsarmén i Sverige och dess ledare samt över Ica-handlaren och alla som köpt av vattnet.

  Ewa-Marie Kihlagård

 3. Mona Johansson

  Hej Marie!
  Jag måste få säga av hela mitt hjärta vad jag är ledsen då jag idag har fått veta att ni stoppat Välsignat vatten. Jag som har varit så stolt att få köpa detta goda vatten och samtidigt har varit med och bidragit med en liten gåva till Frälsningsarmén. Att Frälsningsarmén har välsignat vattnet lika väl som vi välsigna varandra eller maten vi ska äta är ju helt underbart. Jag har hört ungdomar som sagt att det där ska vi stödja. Har haft med mig en flaska som gåva ( i stället för en flaska vin) när jag varit bortbjuden på middag etc. Min systerson sa att han har hört dom som har tyckt det varit en lysande ide på affären där det har funnits att köpa. Har också hört av aktiva medlemmar från Elim och Pingstkyrkan tycka att detta var en jättebra ide, varför har inte vi kommit med den själv.
  Ska ni nu få mera ungdomar att upptäcka Frälsningsarmén så får ni väl vara lite modern. Vad är ni rädd för? Detta har engagerat många ev. blivande medlemmar som har uppmärksammat Armén nu och så blir det detta bakslag. Tråkigt! Om ni vill ändra etiketten kan ni väl skriva “Välsignat vatten” och en glad gubbe efter, så det blir med glimten i ögat.
  Förstår ni inte vilken glädje detta sprider för varje köpt flaska.
  Alla mina vänner frågar efter vattnet. Jag hoppas ni ändrar er för jag vill ge bort flera.
  Mona Johansson Domsjö / Örnsköldsvik

  • Hej Mona!
   Tack för att du hör av dig och delar vad du tänker och hört från andra. Det är hoppfullt att många människor är öppna för ovanliga initiativ som gör att ‘gemene man’ får tankarna på att Gud kan välsigna och som påminner dem om behovet att ekonomiskt stödja sina utsatta medmänniskor.
   Precis som du har vi hört kommentarer om att detta initiativ var lysande och bra men vi har också fått många reaktioner från människor som är helt förfärade över att dricksvatten som säljs benämns välsignat.

   Detta visar klart på den grundhållning som varje kristet samfund måste ha, att vi kan inte ta beslut i frågor utifrån vad någon opinion tycker utan vad vi är, gör och säger måste relatera till den identitet, det uppdrag och de värderingar som vi menar att Gud gett oss. Därav följer bl.a. dessa argument som grund till att vi inte godkände produkten:
   – Teologiskt och i flera kyrkotraditioner är “välsignat” eller “heligt” vatten något specifikt som används i en andlig ceremoni som t.ex. dopet. Det är då inte rätt eller visligt att använda begreppet på dricksvatten.
   – Begreppet “välsignat vatten” kan tolkas åt olika håll. Medans dubbeltydighet ibland ger en god poäng så skapar det här förvirring. Det kan tänkas positivt att vattnet medför välsignelse för den som får del av det ekonomiska bidraget men det kan också totalt misstolkas så att man köper sig välsignelse genom att dricka vattnet.
   – Den miljömässiga aspekten är att transport av dricksvatten och hantering av återvinningsflaskor sliter på miljön. I ett land där man i de flesta fall kan få gott dricksvatten ur kranarna förordar vi återhållsamhet med att köpa buteljerat vatten.
   – Frälsningsarméns sköld kan användas i sammanhang där vi samarbetar med andra kring information och insamlingar. Det är för oss, och alla andra som har ett s.k. varumärke en formell process att avgöra i vilket sammanhang som vårt namn och vår sköld skall finnas. Den processen kom aldrig till stånd i fallet med vattenflaskorna.

   Jag hoppas att du och övriga förstår att Frälsningsarmén inte har något emot nya och kreativa idéer. Jag ser gärna att det tas fler lokala initiativ. Varje spännande idé måste dock prövas mot konsekvenserna i ett långsiktigt perspektiv och att resultatet inte blir kontraproduktivt.

   Med vänlig hälsning./Marie

 4. FORTSATT ALL LYCKA TILL ❗

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.