Det är lätt att ge bort andras pengar

Det är lätt att ge bort andras pengar.
Men det är också förståeligt att middagsgästerna reagerade på att olja från Himalayas sluttning, värd en årslön, slösades på Jesus.
Jag kan bara konstatera att denna handling ur Jesus perspektiv hade evighetsvärde. Han skulle snart dö, med mänskligt öga sett en brottslings död, men ur Guds perspektiv en död som blev det synliga offret för att alla människor skall kunna tillgodogöra sig Guds förlåtelse.
Vad är då en profetisk handling värt en årslön jämfört med att mänskligheten under årtusenden skulle kunna tro och förstå att syndernas förlåtelse och evig härlighet skulle finnas inom räckhåll för alla.

Men det där med att så snabbt ha synpunkter på vad andra ska gör med sina pengar, det är också en viktig lärdom. Alla församlingsledare vet att det inte sällan (tack och lov inte alltid) är de som tjänar mest i församlingen som ger minst. Om inte i kronor så i varje fall i proportion till inkomst.
Problemet är ibland att den som är skicklig med finanser och affärer tar med sig det tänkesättet till den kristna gemenskapen. Man betalar för vad man får. Man placerar sina pengar för att de ska ge utdelning. Men Guds rike går famåt med andra förhållningssätt.

Om Gud gett människor ekonomiskt förnuft så är det en gåva som skall användas tillsammans med Andens ledning och i tro på Guds vägledning. (För i grund och botten tillhör hela vårt liv Gud, för att hans goda vilja ska ske genom allt vi är och har.)

En av himmelrikets grundprinciper handlar om att göra det viktigaste först. Det är grunden för att det som sedan följer ska bli välsignat och rätt. Ge först tionde till Gud. Älska först Gud av hela ditt hjärta. Sök först Guds rike. Sedan kommer välsignelse över de tillgångar vi förvaltar. Sedan kan vi rätt älska vår medmänniska och oss själva. Sedan får vi också allt det andra vi behöver.

Innan du har synpunkter på vad andra gör med sina pengar, se först till att du ärar Jesus med att ge regelbundet till hans församling. Om du inte älskar din församling när du börjar att ge kommer du att göra det efter ett tag. För en annan Guds-princip är att där din skatt är, där dina pengar hamnar, där kommer också ditt hjärta att vara.

Marie Willermark

”När Jesus var i Betania och låg till bords i Simon den spetälskes hus, kom det en kvinna som hade en alabasterflaska med dyrbar äkta nardusolja. Hon bröt upp flaskan och hällde ut oljan över hans huvud. Några blev upprörda och sade till varandra: ”Varför detta slöseri med oljan? Den kunde man ha sålt för mer än tre hundra denarer och gett till de fattiga.” Och de grälade på henne. Men Jesus sade: ”Låt henne vara! Varför besvärar ni henne? Hon har gjort en god gärning mot mig. De fattiga har ni alltid hos er, och ni kan göra gott mot dem när ni vill. Men mig har ni inte alltid. Hon har gjort vad hon kunde, hon har i förväg smort min kropp för begravningen. Jag säger er sanningen: Överallt i hela världen där evangeliet förkunnas ska man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne.””
‭‭Markusevangeliet‬ ‭14‬:‭3‬-‭9‬ ‭SFB15‬‬

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.