Guds omsorg genom djuren

Prövande situationer och svåra perioder i livet kan komma över oss av olika anledningar.

I nyhetssändningarna har vi den senaste veckan blivit smärtsamt påminda om hur människor i Ukraina blev tvungna att hantera det krig som kom över dem. Det är uppenbart att människor behöver varandra men också slående vilket värde det är i att få med sig sina husdjur.

Jesus blir sänd av Anden ut i öknen för att bli frestad av Satan. Det svåra valdes inte bort. Det är när man medvetet stannar kvar i en svår situation som det också blir angeläget att se vilken hjälp Gud utrustar oss med för att komma ut på andra sidan med en djupare insikt och en närmre relation till Gud.

Medan Matteus och Lukas beskriver vad frestelserna i öknen handlar om så ger Markus endast en kort redogörelse för vilken hjälp Jesus hade för att härda ut under de 40 dagarna.

”Då förde Anden ut Jesus i ödemarken, och där stannade han under fyrtio dagar och prövades av Satan. Han levde bland de vilda djuren, och änglarna betjänade honom.” Markus 1:12-13

Allt skapat står till Guds förfogande. När vi går igenom svåra perioder i livet låter Gud både osynliga och synliga änglar, ofta mänskliga sändebud, bli till vår hjälp. Men det är värt att notera att Markus nämner att Jesus levde bland de vilda djuren. Det må ha varit lejon, skorpioner eller mindre hotfulla arter, men jag tror att alla djur blev vänner och sällskap till Guds son där i ödemarken.

Därmed vill jag notera att vi kan tacka Gud för våra husdjur som är många människors bästa vän och tröst. Men vi ska även respektera att mångfalden bland de vilda djuren är en del av Guds skapelse. Därmed skall vi acceptera att deras existens har en mening i den biologiska balansen och vi skall samverka respektfullt med dem.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.