Ordinera, ge fullmakt, kvalitetssäkra

Inom många yrken är det viktigt att legitimera utövarna. Oftast handlar det då om att garantera tredje persons säkerhet. Der gäller till exempel sjuksköterskor, optiker, läkare och för den delen chaufförer som ska ha körkort och piloter som ska ha flygcertifikat.

I lördags legitimerade Frälsningsarmén sex personer till att bli frälsningsofficerare. Fast vi kallar det att de får en fullmakt, blir ordinerade, invigs. Vi säger inte att de är fullkomliga, färdiga eller felfria. Men vi bekräftar att deras bekännelse, erfarenhet och personliga förmågor gör att de kan leda och agera i Frälsningsarméns namn.

En ordination är en ömsesidig företeelse. Det personlig förbundet med Gud (som skrivs under två dagar före ordinationen) offentliggörs i en publik händelse. Då tas löften emot, Guds kallelse bekräftas av samfundet, personen ordineras till att vara tjänare åt Evangeliet och befullmäktigas som officer i Frälsningsarmén.

Den oinvigde kan säkert undra på vilket sätt tredje person skulle drabbas om någon ger sig ut för att vara frälsningsofficer utan att ha fullmakt på det. Men man ska faktiskt inte ta lätt på att någon gör anspråk på att vara en andlig vägledare utan att ha omgivningens bekräftelse på att personen är seriös och har med treenig Gud att göra.

Eftersom den kadettring som blev löjtnanter i lördags har som namn Ljusets budbärare var det intressant att googla lite på hur detta begrepp används. Det är inte alls självklart i Sverige eller Europa att människor utanför kyrkan associerar “ljuset” i detta fall till Jesus, Världens ljus.

Jag fann lätt flera exempel på människor som kallar sig Ljusbärare. De kan ha fått epitetet från en andlig guide, från en annan människa eller så kan man göra ett test för att se om man är ljusbärare. Uppgiften för en sådan person ska vara att ge “stöd till vilsna själar, ge insikt om varför vi egentligen är här…vara ambassadör för andra sidan…ha nära kontakt med sina andliga och mediala förmågor” med mera.

Jag tror inte att dessa ljusbärare innebär någon större fara för sin omgivning rent allmänt. Men om man är en andlig sökare och vill ha kontakt med den Gud som kan förlåta synd, ge pånyttfödelsens gåva, ta bort skuld och ge mig ett säkert hopp om evigheten – då blir man grundligt vilseförd av dessa självutnämnda andliga vägledare. Vem har legitimerat dem, gått i god för att deras lära är beprövad och att det finns några ansvariga som kan vidta åtgärder om felaktigheter skulle förekomma?

Nej, vill du lära känna Gud, tala med en person som är legitimerad genom omgivningens bekräftelse och en offentlig bekännelse att stå på. Därmed kan jag med förtroende rekommendera de sex nyinvigda officerarna, som är bärare av det ljus som strålar fram genom Jesus. De är kvalitetssäkrade när det gäller kristen andlig vägledning. Det har de papper på.

Ljusets budbärare

Invigda och befullmäktigade löjtnanter i Frälsningsarmén: Peter Manninen, Fanny Ljungholm, Myriam Divert, Sarah Dahlberg, Isak Borén, Maria Anttila.

 

 

 

 

 

2 responses to “Ordinera, ge fullmakt, kvalitetssäkra

 1. Lilian Eriksson

  Tack Marie för tiden som ledare för FA i Sverige. Hoppas du fortsätter med dina inlägg här. Följer dom. Men “vågar” inte kommentera, för jag är ju inte soldat. Ha ett bra liv vart du än kommer att bo. kram å

  • Hej Lilian!
   Så bra att du ändå kommenterar nu, för det är just det vem som vill får göra. Detta är en blogg för att inte minst nå utanför Frälsningsarméns medlemsgrupp.
   Och tack för hälsningen. Jag fortsätter med bloggandet men då ur perspektivet att vara ledare för Frälsningsarmén i Tysklan, Litauen och Polen. De flesta inläggen blir nog på engelska då.
   Med vänlig hälsning. Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s