Den fattiges rock och skafferi

Min mamma hade ett uttryck med sig från sin barndoms Småland, att skogen är den fattiges rock. Betydelsen var inte helt klar men hade att göra med hur värme och skydd kunde erbjudas i trädens goda sällskap.

Men denna vecka har jag också tänkt på att skogen är den fattiges skafferi. När jag nu den sista av fem dagar lever på “fattigdomsgränsen”, 12 kronor/dag för mat, så har det inte ingått i reglerna att man skulle få använda hemplockad föda. I så fall hade jag kunnat festa på blåbär, svamp och ännu mer lingonsylt.

Min spaning i detta är att de svenska skogarnas tillgångar är underutnyttjade. Det finns många familjer i vårt land som har små marginaler när det gäller matkontot. Även om de bor i städer så är det aldrig svårt att ta sig ut i skogar där blåbär och lingon finns rikligt och gratis. Problemet är nog att de flesta är rädda för att ge sig ut i skogen. Man kan gå vilse och vem vet vilka djur som kan dyka upp? Att hitta ut till bär- och svampställena – och hem igen är också en utmaning.

DSC07271Skogsvänner – här finns ett outnyttjat uppdrag för kyrkor och föreningar. Planera bär- och svampplockarutflykter till hösten. Inte minst bör vi inbjuda alla dem som kommer från andra länder och klimatzoner. Lär dem om Allemansrätten, vad som är gott och nyttigt och inte minst att uppleva den fantastiska stunden när man sätter sig i en solglänta och packar upp sin matsäck.

Jag avrundar denna försakelsevecka med förnyat medvetande om den ekonomiska fattigdomens gissel. Och jag ser fram emot att i morgon till frukost får byta ut havregrynsgröten mot filmjölk och rikligt med drottningsylt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s