Frank Sinatra & Pelle Karlsson

Vad har Pelle Karlsson som inte Frank Sinatra (100 år sedan han föddes idag) har? De sjöng båda samma uttrycksfulla melodi och berättade om sina liv. Men det blir ändå så olika.

frank_sinatra-1När man i dagarna ser TV program om Frank så förstår man att My way blivit hans signaturmelodi. Sången berättar att livet växlat med vägval; omväxlande framgång och misstag men allt har han gjort utan att skämmas. Det återkommande temat är att ‘jag gjorde det på mitt sätt’. Sångens avslutande klimax handlar om att en människa bara har sig själv, man ska säga som man känner och inte böja knä för någon. Så man tar smällarna och gör – på sitt sätt.

Pelle KPelle Karlsson sång med egen svensk text var med på den mycket populära albumet “Han är min sång och min glädje” som kom ut 1973. (Jo, jag har den LP skivan. Fick den som julklapp av bror och svägerska det året.) Hans text är också personlig.

Vi har bara ett liv. Det är fyllt av frågor och förväntan. Det kan bli mörkt och stenigt på vägen. Men det vore fegt att försöka klara sig själv. Därför väljer han Jesu väg och håller Hans hand.

Där Frank Sinatra börjar sin sång slutar Pelle Karlsson sin. Slutet är nära, ridån kommer snart att gå ner sjunger Frank. Men Pelle berättar att när han kommer till livets slut så är han framme, hemma. Han får fortsätta sjunga (men det blir ju en ny slags sång). Han går trygg de sista stegen för han håller Jesu hand.

De här korta referaten tycker jag talar för sig själva. Det är skillnad på att gå sin egen väg och följa Jesu väg.

Nu var ju inte Frank någon predikant som tog som sin uppgift att vägleda människor. Han var en enastående sångare och levde i stort sett som han lärde. Pelle Karlsson är också en god sångare – men som också medvetet valt att låta ord och liv höra ihop, för att de ska peka på Jesus.

Nu kan du höra sångerna om du vill. Först är länken till Frank Sinatras My way och sedan Pelle Karlsson Jag håller hans hand.

Frank i en liveupptagning. https://youtu.be/5AVOpNR2PIs

Pelle och Evie Karlsson inspelad januari i år. https://youtu.be/6JRUOiZ_yDw

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s