Vara ett julskyltningsfönster

När det gäller julskyltning finns det olika traditioner i olika städer. På en del håll kommer juldekorationerna fram lite här och där efter hand. På en del platser är det strikt disciplin. Fönstren tycks genomgå en förvandling under natten och skynket dras bort vid skyltsöndagen.

Julskyltning 2Med åren blir jag mindre och mindre påverkad av detta. Julglädjen är inte främst yttre omständigheter utan mer dess kärna – gemenskapen med Gud och människor. Men jag kan verkligen uppskatta en julskyltning där man ansträngt sig att skapa något vackert. Den dekoratör är skicklig som kan få förbipasserande att stanna till, bli berörda och gå in – fast man inte tänkt sig det.

I vårt land finns det hundratusentals människor som knappast vet något om julhögtidens ursprung. Och de flesta kanske inte ens bryr sig. De har ju sina traditioner; maten och Kalle Anka! Det kan gälla både de som kommit hit på flykt undan krig och hopplöshet eller det kan gälla alla de svenskar som aldrig mött en personligt kristen människa.

Jag tänker mig att varje kyrka och varje lärjunge till Jesus är som ett spännande skyltfönster. Vi är som ett skickligt uppbyggt landskap. Med rörlig lekfullhet och spännande kontraster mellan mörker och ljus. Det glittrar av Guds stjärnevärld omkring oss och det sjungs de finaste sångerna om förunderliga ting. I Guds julskyltning finns gåvor och mat, gemenskap och respekt för olika människors olika behov. Råkar någon ha vägarna förbi så stannar man upp, blir nyfiken och vill gå in.

I år har vi alla en speciell förmån att under helgerna låta ord bli handling när det gäller att låta flyktingarna som kommit till oss få känna sig delaktiga i vår fest. Det blir väl en i sanning levande krubba när folk från Syriens ängar, Fjärran Österns länder och vi från Norden samlas kring Guds gåva till oss alla, Jesus.Julspel

Texten är publicerad som ledare i Stridsropet nr 12/2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s