Flyttgröt på en ny nivå

Bostadsmarknaden. Bostadspolitik. Heminredning. Bolåneräntor. Hemleverans. När jag börjar associera kring orden hem och bostad så är det detta som kommer upp. Så trist det kan bli. Det verkar vara mediarubriker som lägger sig på topp i mitt medvetande.

Ibland kan man undra om människor är hemlösa i sina stylade våningar. Och man talar om bostaden som ett investeringsobjekt mer än en plats för liv och möten. Men det är ju faktiskt ett överflödsproblem och något av den rikes fattigdom som jag inte ska ägna mig åt här.

Jag kommer ihåg ett besök på behandlingshemmet Klippangården i Sundsvall. Personalen berättade om stoltheten och den barnsliga glädjen hos en man som efter många år i missbruk och hemlöshet fick flytta in i sin första egna lägenhet. Han fick välja möbler. Han hade en dörr att gå in och ut i med egen nyckel. Lycka!

Men, trots all den välsignelse som tak över huvudet ger så kan bostaden också bli en isolerande plats. Hemlöshet handlar inte endast om bostadspolitik, om att det ska finnas boenden som människor har råd med. Det är lika mycket en fråga om att skapa förutsättningar för goda vardagsrelationer.

Frälsningsarmén berör dessa frågor ur olika perspektiv. Utanför Borås finns ett familjecenter där man lär föräldrar att skapa och sköta ett hem så att barnen får en trygg miljö. Dagöppna verksamheter i Jönköping kallas för Hannas vardagsrum. På andra platser kan de heta något annat men för många fungerar Frälsningsarmékåren som ett vardagsrum utanför hemmet.

Share_your_meal_1Det har alltid varit en utmaning att vi som har det bra öppnar våra hem och tar initiativ för gemenskap med den som sitter ensam inom fyra väggar. Och frågan är mycket aktuell i vår långsiktiga kontakt med människor som flytt undan krig och förföljelse och som förhoppningsvis snart får egna hem. Kanske det är dags att höja begreppet ”flyttgröt” till en högre nivå. När det flyttar in nya familjer där vi bor kan vi ta med oss gröten eller grytan och hälsa på. Vi kan ta familjerna på en rundtur i grannskapet och visa hur tvättstugan fungerar.

Hem-lös kan vara den som inte har ett eget boende men också den som har de yttre ramarna men saknar mänskliga kontakter. Då behövs inte politiska beslut utan kärlek till sin nästa.

Texten är publicerad som ledare i Stridsropet nr 11 2015.

Claes ThomasStarka porträtt på hemlösa av den brittiske fotografen Lee Jeffries presenteras på Frälsningsarméns hemsida här. Du kan köpa ett porträtt! Där finns även fakta om hemlöshet och vad vi gör för och med människorna så att hemlöshetsfrågorna får svar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s