Rättvisa enligt Karlsson på taket

Genom ”världens bästa Karlsson” får Astrid Lindgren oss att se på stora samhällsfrågor utifrån det lilla perspektivet. Man lär sig en del av Lillebror och hans flygande vän genom att det blir så överdrivet fel. När Karlsson menar sig ha feber lyckas han vända och vrida på resonemanget så att han själv får all godismedicin. Lillebrors protester bemöts med ”Nån rättvisa får det vara här i världen”. När det slutligen är två kolor kvar utspelar sig följande resonemang:

“Snäll och beskedlig som jag är, så låter jag dig välja först”, sa Karlsson. ”Men du vet väl att den som får välja först ska ta den minsta”, fortsatte han och såg strängt på Lillebror.

Lillebror funderade ett slag. ”Jag vill att du ska få välja först”, sa han mycket påhittigt.

”Nåja, eftersom du är så envis”, sa Karlsson och högg den största kolan, som han raskt stoppade i munnen.

Lillebror tittade på den lilla kolan som låg kvar i hans hand. ”Nej, vet du vad, jag tyckte du sa att den som fick välja först, skulle ta den minsta…”

Karlsson svarar ”Om du hade fått välja först, vilken skulle du ha tagit då?”

”Jag skulle ha tagit den minsta, det skulle jag verkligen”, sa Lillebror allvarsamt.

”Vad bråkar du för då”, sa Karlsson. ”Det är ju den du har fått också.”

Karlsson på taketMan förlåter Karlsson mycket för han är ju påhittad och en rolig figur i sina bästa år. Men både vuxna och barn får sig en lärdom i hur orättvisor kan gå till.

Det ledsamma är att detta sätt att bete sig är allt för vanligt i världen. Förslagenheten i att utnyttja människor i underläge visar sig över allt. Från försäljare som letar upp sårbara pensionärer till organiserad handel med billig arbetskraft. Barn har ett naturligt rättvisepatos och det är viktigt att vi vuxna inte gör dem besvikna utan låter dem se goda exempel på rätt och sanning.

När Jesus talar är ordet rättvisa inte vanligt. Han utmanar oss att gå längre än att tänka jämlikt. Lika fördelning är bara början. Han visar på en djupare dimension där begreppet rättfärdig kommer in. Först ska vi göra rätt. Men sedan ska vi också vara rätt. Med Jesus som förebild och genom frälsningens gåva, får jag vara hel, upprättad, förlåten och rättfärdig. Det är grunden för att älska andra, för att vara generös mot sig själv och andra.

Merparten av texten ovan finns som ledare i Stridsropet nr 9 och skrevs för flera veckor sedan. I dagarna har frågan blivit konkret och högaktuell genom människor på flykt genom Europa. Vi ser den spontana hjälpsamheten överflöda. Viljan att göra rätt och visa omsorg visar sig i frivilliga som ibland är fler än flyktingarna på en järnvägsstation.

Denna medmänsklighet är en bra början på en rättvis behandling och integrering. Men när  denna omsorg om flyktingen får stor uppmärksamhet hör Frälsningsarmén också röster från de ensamma och behövande som nu känner sig åsidosatta.

Rättvisa och godhet ska inte vara en säsongshändelse eller endast lockas fram när sympativågen väcks av starka bilder och berättelser. Nyckelorden är att bottna i en livsstil och tänka långsiktigt. Och på det temat rekommenderar jag en ledare i tidningen Dagen skriven av Joel Halldorf. Kloka ord. De är som godismedicin för själen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s