Att göra trasigt helt

Detta är en ledartext i Stridsropet Almedalen special, som delas ut i Visby under Almedalsveckan.

Ringmuren har rasat på sina ställen. Österport drabbades i februari 2012. Det var inte främst yttre krafter som åstadkom det. Raset berodde mest på inre svagheter. Under tidigare år har muren reparerats med fel material. Modern cement släppte inte ut fukt på samma sätt som kalkbruk.Visby ringmur ras

Om en människa ”rasar”, går sönder beror det ibland på yttre krafter. De är uppenbara. Sjukdom, kränkningar, misshandel, missbruksproblematik. Ibland är det inre, lite mer svårupptäckta orsaker som självförakt, ångest med mera. När raset väl har inträffat är kunskap om orsaken en del av lösningen. Men viktigast är ändå vilket material man använder för att åter bygga upp människor som gått sönder.

Det som är långsiktigt hållbart för både murar och människor är att använda ursprungliga tekniker och naturmaterial. Genvägar med moderna, snabbverkande lösningar kan vara förödande.

Vi tror att varje barn och vuxen består av ande, själ och kropp. Frälsningsarmén har en stark kallelse att finnas till för människor som rasat, gått sönder. Den tjänsten uttrycker vi ibland med orden ”soppa, tvål och frälsning”. Ibland handlar det bokstavligt om att få något i magen och rena kläder för att få självkänslan tillbaka. Ibland får orden symbolisera att kroppen och själen behöver lite akut livshjälp. Men, man blir inte återställd av dessa två delar som är första hjälpen.

”Frälsningen” står för det i vårt uppdrag som är en långsiktig renovering. Ja, jag vill faktiskt påstå att det handlar om att bli en ny skapelse. Upprättad, Broken made wholesammanfogad med originalmaterial och ursprunglig teknik. Frälsningen handlar inte om något jag gör utan om någon jag blir när Guds kärlek och förlåtelse får sätta ihop mig igen, skapa ett nytt och rent hjärta.

Vi finns naturligtvis till för alla, utan åtskillnad. Med både första, andra och tredje hjälpen arbetar vi för att ge människor en tryggare tillvaro. Men utöver att ge hjälp är vår kallelse också att vara ett sammanhang, en plats för relationer där man kommer hem till vilan i Guds nåd.

Några konkreta exempel om vad denna mänskliga renovering och nyskapelse handlar om kan du läsa om i denna tidning. Gud välsigne dig.

Du som inte har tidningen kan läsa flera berättelser om människors väg till Gud genom att klicka på länken här till Frälsningsarméns hemsida.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s