Boundless – en gränslös kongress

Vid ett 150-års jubileum kan man verkligen grotta ner sig i intressanta historiska fakta. Men har man levt så länge och fortfarande sprudlar av liv, då kan man också fira framtiden.

Bägge dessa dimensioner kommer att var framträdande när frälsningssoldater från hela världen kommer tillsammans i O2 arenan i London. Den 2 juli räknas som vår födelsedag, grundläggarens dag, eftersom det var då det första mötet hölls i ett tält på Mile Ends ödetomt, i östra London. Grundläggaren var William Booth som då var en frilansande metodistpredikant som hamnat i Imperiehuvudstadens slumkvarter. Bland människorna där fick han Guds tilltal. Och det på ett så tydligt sätt att han kom hem till hustru och barn och utbrast ”Älskade, nu har jag funnit min uppgift.” (Darling, I have found my destiny!”

Boundless är den åttonde internationella kongressen. Själv har jag varit med en Boundlessgång tidigare och det var 1990, också det i London. Upp emot 18.000 personer kommer att vara med om samlingarna i arenan. Den stora finalen består av 2500 personer som får delta i marschen med sex musikkåren längs The Mall mot Buckingham Palace. Vi andra tittar på och förundras av glädjen och festen i folkvimlet.

Från Sverige kommer vi att åka 380 delegater i alla åldrar, vilket innebär att man bokat hela kongresspaketet när det gäller de sju stora mötena. Detta gör Sverige till ett av fem-sex länder med flest delegater. Därutöver åker många svenskar dit som har köpt biljett till ensataka samlingar.

Om du har åkt tunnelbana i London så hör man på vissa stationer utropet ”Mind the gap!” Det är också begreppet för den stora sponsringkampanjen. De flesta av frälsningssoldaterna i världen är, med vårt mått mätt, fattiga. ”Se upp för klyftan! Överbrygga skillnaderna!” är därför ett bra upprop när det gäller att vi som är rika betalar kostnaderna för de fattiga. Från Sverige har vi sponsrat 9 delegater till en kostnad av ca. 20.000 kr var. Kårer och enskilda har engagerat sig i detta att minska klyftorna.

Allt i kongressens program gör att jag ser fram emot dagarna den 1-5 juli. Inte minst musiken blir speciell. Tänk att få lovsjunga, be, lyssna och njuta till körer, musikkårer och sångare från alla kontinenter. Från Indonesisk bambuorkester till svenska Vasa Gospel. VasaGospel

Du som inte har möjlighet att åka iväg och vara med på plats kan ändå vara med. Huvudmötena kommer att sändas direkt via internet. Här är en länk till den websidan.

Namnet på kongressen kommer från sång nr 226 i den svenska psalmboken/sångboken. Den är skriven av William Booth och fångar det tema som genomsyrar vår teologi – en människas väg från självinsikt, ånger, längtan efter och uppfyllelsen av Guds kärlek som flödar med gränslös frälsning och försoning. På engelska heter sången O boundless salvation, och därav kongressens namn Boundless – the whole wold redeeming.

Påpassligt kommer i höst en nyutgåva på svenska av biografin om William Booth, Guds General av Richard Collier. Men så var det det här med att vi också firar framtiden. Bland de svenska deltagarna finns även flera barn och ungdomar. De kommer att ha Boundless som utgångsläge för att finna sin uppgift i sin samtid. Och alla kan vi fördjupa kallelsen av att vara En Armé genom att börja använda det internationella studiematerialet One Army. Här är en länk till information om onearmy_logmaterialet och fem tillhörande filmer som du kan titta på redan nu.

Be Boundless!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s