En hälsning från Korea

Korea är ett land långt borta. Och 1910-20 talet är länge sedan. Ändå kom det en hälsning till Frälsningsarmén i Sverige därifrån.

I huvudstaden Seoul finns Yanghwajin kyrkogård för utländska missionärer. Där ligger bland annat frälsningsofficerare från Europa och Amerika och bland dem några från Sverige. Nu för tiden är det endast koreaner som leder den koreanska Frälsningsarmén. Men man  kommer ihåg hur det hela började. Och man identifierar sig med det offer som pionjärerna gav.

Därför samlas man varje Långfredag på kyrkogården för att minnas dem och lägga blommor vid deras grav. Nutida frälsningssoldater är mycket medvetna om att pionjärerna la grunden till det som nu är en växande armé. Här är bilderna som kom med hälsningen.

lay wreaths 1 lay wreaths 2

I dokumentet som bifogades nämndes fyra svenska officerare. Bland annat löjtnant Jenny Sofia Frick som anlände julafton 1911. Fyra månader senare dog hon av akut inflammation i hjärnan.

Kapten Magda Köhler anlände samtidigt. Hon lärde sig koreanska och var sekreterare åt kommendören när hon under en evangelisationskampanj besökte byn Wondang Li. Där fanns 50 hushåll. Hon anmälde sig som frivillig att stanna i byn och ta ansvar för kåren. Hon sa: “Jag är redo att lida för Jesus och villig att ta upp mitt kors och följa honom.” Hon älskades av byborna och barnen gav henne ett koreanskt namn. Hon hjälpte bland annat dem som drabbats av tyfus. I maj 1913 dog hon själv av sjukdomen.

Det är intressant hur totalt obekanta människor i ett helt främmande sammanhang kan beröra. På flera sätt angår detta mig, och kanske dig. Idag också. Våra liv och vår lydnad till Gud betyder något. För andra.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s