Avstå. För att jag kan.

Ofta möter man i reklamen uttryck som att man ska köpa någon vara till sig själv för att man är värd det, för att man ska unna sig något extra. Att ge efter för de egna begären görs till en helt legitim svaghet. Till och med får det klangen av att man är snål och ogenerös mot sig själv om man inte skaffar sig lite extra god doft eller mättar hungern med tilltugg. NU.

Den tid som Frälsningsarmén i Sverige är inne i nu vädjar till det rakt motsatta. Avstå. Försaka. Ge bort. Tänk på andra. Stå emot dig själv. Och gör det inte för att bli belönad med en känsla av välbehag och vara duktig. Gör det för att du kan. För att någon annans behov får gå före din egen bekvämlighet.

försakelseinsamlingTiden som jag syftar på är försakelseveckan och försakelseinsamlingen. Alla soldater och medlemmar får ett brev hem med information om detta. Det handlar i första hand om vår världsvida solidaritet men vem som vill får naturligtvis bidra till insamlingen. Så här skriver jag bland annat i brevet som skickas ut:

Frälsningsarmén finns i mer än 120 länder. Totalt pratar vi över 180 språk. Men det är inte bara språken som skiljer sig mellan våra nästan 15 000 kårer. På många platser saknas nödvändig utrustning. Datorer, lokaler och transportmedel är verktyg som behövs för att utföra ett bra arbete… I årets försakelseinsamling har vi i Sverige fått i uppdrag av internationella högkvarteret att bland soldater och medlemmar samla in 1,9 miljoner kronor (305 kronor per soldat och medlem) till våra bröder och systrar i andra länder.

Jag ska naturligtvis ge min gåva i gudstjänsten på söndag. Jag ger för att jag kan. Och jag skall ge en veckas lön. För att jag kan. För att det ska kännas lite grann. För att behoven är så stora. För att Jesus manar mig. Han som avstod, försakade allt som han med sin mänskliga natur kunde längta efter – ett hem, en familj, ett långt liv… – för att vara lydig sin Fader och bli det offer som med sin renhet kunde besegra synden och ondskan.

Ett sätt att identifiera sig med andras situation är att leva på deras villkor. I blogginlägg den 13-17 mars 2013 beskriver jag hur det var att anta utmaningen att leva under fattigdomsgränsen i fem dagar. Om vi inte klarar av att dela villkoren med fattiga människor i deras enkla mathållning så kan vi efterlikna dem i givande och uppoffring. Det är speciellt gripande att se fattiga människor ge sin offergåva. Till exempel när jag hade tjänst i Ukraina och såg fattigpensionärerna avstå en liten summa, som för dem var ett stort offer, för att ge till kamrater i Liberia.

Vad vill du avstå? Vad manar Gud dig att ge? För att du kan. För att du vill. För att du gör det med glädje och tacksamhet. För att betona det faktum att pengarna i huvudsak går till att stödja grundläggande behov för att våra kamrater i världen ska ha en kår och gemenskap att höra till så kallar vi även insamlingen för ett Internationellt medlemsbidrag.

Om du inte kan gå till en Frälsningsarmékår och ge ditt offer så går det bra att skicka till Pg 900480-5, märk ”försakelseinsamlingen”.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s