Andlighet som fungerar

Fungerar det, så är det väl OK! Det är ett resonemang som tycks gälla i flera sammanhang. Inte minst det allmänna förhållandet till andliga frågor. Stridsropets februarinummer tar upp några exempel på hur kristen andlighet får praktiska uttryck. Säger jag “kristen” så finns det ju ett underförstått påstående om att andlighet med andra rötter än de kristna vill vi inte ägna oss åt. Men, varför skulle det vara fel, om det fungerar?

Min frisör är duktig på att klippa. Och trevlig att prata med. Hon skickade en inbjudan till ett ”mindfulness och skönhetsevent” som skulle hållas i salongen. Där kunde man få pröva på kundalin yoga. Jag har inte uppfattningen av att hon gjort ett medvetet val av en andlig inriktning. Snarare är det en fråga om att möta en efterfrågan av helhetsupplevelse när det gäller välbefinnande. Funkar det så är det bra. Utbudet av andliga förtecken till frågor som berör hälsa och må-bra situationer är oerhört stort. Och för det mesta presenteras metoderna som andligt neutrala eller helt befriade från religiösa samband. Men det är de inte. Jag ska inte byta frisör. Snarare vara mer lyhörd för trevliga samtal som kan öppna för de andliga frågorna.

Mindfulness erbjuds också ofta som metod för chefer och ledare att bli mer effektiva och hantera stress. Fyra steg som svar på det behovet presenteras i tidningen Chef här. Jag ser detta som ett sekulärt svar på bön. Jag och mina kollegor stannar ofta upp i vår arbetsdag och ber en stund när våra sinnen behöver vila och vägledning. Vi vet varifrån vår hjälp kommer.

Den kristna kyrkan har genom århundranden visat på en stor variation när det gäller andliga traditioner för att umgås med Gud. Allt från tysthetslöften till ljudlig extas. Sundheten i de olika uttryckssätten behövs alltid prövas och där ger både bibelordet och kyrkohistorien vägledning. Det räcker inte med att det funkar för någon och ger en kick. Det ska inte heller vara skadligt eller leda bort ifrån kristen tro – att ha en Gud och en Herre som man tillber, älskar och låter sig ledas av.

SolkorsDet räcker inte alltid med att det funkar. Man behöver också se på ursprung och sammanhang för andliga erfarenheter, eller “energier” som det kallas i viss andlighet. En illustration för detta kan jag se i de olika lösningar för elektricitet som jag ibland såg i hus under min tid i Ukraina. Tjuvkopplingar och trassliga härvor av el-ledningar kunde hänga öppet i trapphuset. Det funkade. Men risken för kortslutning och olycka var stor.

Kanske detta kan vara ett anslag till hur vi också orienterar oss i den tid vi finns i nu, med politiska-religiösa strömningar i Europa av radikala, ofta våldsamma, lösningar på komplicerade problem. Det gäller inte bara att se till enkla svar på svåra frågor. Vi behöver också syna de ideologiska (andliga?) rötter som styr den långsiktiga inriktningen. Vad finns det för människosyn? Har man en dold agenda och spelar man med i demokratin för att sedan montera ned den när man får makten? 

Inom en ideologi eller andlig rörelse är trovärdighet viktigt. Det som sägs och syns ska stämma med osynliga motiv och drivkrafter. Stridsropet nr 2 ger ett exempel från Visby kåren. De retreater och den andlighet man erbjuder har en tydlig grund i vem Jesus är och vad han kan göra i våra liv.

Ovanstående text är en redigerad variant av ledaren i Stridsropet nr. 2/2015. Om du inte har närhet till en Frälsningsarmékår där du kan köpa tidningen så kan du beställa här.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s