Bygg för livet

Detta är den sista av mina bibelkommentarer som finns med i Bibeln idag.

24Den som hör dessa mina ord och handlar efter dem är som en klok man som byggde sitt hus på berggrund. 25Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och kastade sig mot huset, men det rasade inte, eftersom det var byggt på berggrund. 26Och den som hör dessa mina ord men inte handlar efter dem är som en dåre som byggde sitt hus på sand. 27Regnet öste ner, floden kom, vindarna blåste och störtade sig mot hans hus, och det rasade och raset blev stort.”

28När Jesus hade avslutat detta tal var folket överväldigat av hans undervisning, 29för han undervisade med makt och inte som deras husbyggeskriftlärda. Matteusevangeliet 7:24-29

Det är i princip inget fel på att ordna enkla boenden som går fort att bygga. Valet beror ju på framtidsperspektivet. Ett tält vid havet är ett gott alternativ för en semestervecka på sommaren, men en usel lösning för flyktingar med ovissa framtidsutsikter.

Det goda livet tar tid att få till. Och tiden prövar allt. Det tar tid att se vilken frukt profeterna bär. Först efter ett tag framgår de om de talat Guds ord med äkta kärlek eller om de är som rovlystna vargar.

Jesu ord och undervisning är det inget fel på. Men lyssnarens hantering av orden kan variera. Tar jag emot örongodis eller värderingar som varar hela livet? En fluga gör ingen sommar. En kristen konferenskick om året bygger inget liv.

Jesus konstaterar i sin bild att han förväntar sig att vi gör medvetna, insiktsfulla val för det långsiktiga livet. Intressant nog ger slutkommentaren i kapitlet en aning om att folket attraherades av hans tydlighet. Jesus tal bestod av möjligheter och inbjudanden. Han väckte drömmar om ett annat liv. Och hans makt var inte som de skriftlärdas – kontroll, fördömanden och ringaktning av den svage. Hans makt bestod i att göra det svårare valet attraktivt. Han personifierade det möjliga i att även de outbildade kunde vara kloka.

Att höra Jesu undervisning var säkert som en ljuvlig tältsemester vi stranden. Men de som ville fick med sig material och ritningar till att bygga ett bra hus på klippan.

Till eftertanke: Varifrån hämtar du material till ditt livsbygge?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s