Våga fråga

Detta är en bibelkommentar som finns med i häftet Bibeln idag, fredag 16 januari.

7Be, så skall ni få. Sök, så skall ni finna. Bulta, så skall dörren öppnas. 8Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas. 9Finns det någon bland er som ger sin son en sten när han ber om bröd 10eller ger honom en orm när han ber om en fisk? 11Om nu redan ni, som är onda, förstår att ge era barn goda gåvor, skall då inte er fader i himlen ge det som är gott åt dem som ber honom? 12Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem. Det är vad lagen keep-calm-and-knock-the-door-18och profeterna säger. Matteusevangeliet 7:7-12

Tänk dig att du möter en avlägsen släkting på stan. Hon har ett rymligt hem och en stor trädgård. Du bor i en trång etta i ett trist område och är trött. Ett par dagars vila i vacker miljö med blomdoft och fågelsång är precis vad du behöver. Men om det ska bli verklighet måste du först be om att få komma på besök. Du måste hem och förbereda dig och söka upp adressen där släktingen bor. Och där vid dörren behöver du knacka på. Så mycket besvär! Det är kanske lika bra att låta bli? Det är kanske inte ens värt att fråga – man kan ju får ett nej!

Jesus bemödar sig i sina samtal med folket och lärjungarna att beskriva Gud som en god far, en längtande mor som inget hellre vill än att öppna sin dörr, springa till mötes och ge goda gåvor. Även om man skulle be om fel saker så är det ändå en början till kontakt. Jesus uppmuntrar alla att fortsätta be, söka och bulta – om man nu skulle ha fegat ur vid några försök eller kommit till fel familj.

Kan jag lita på att ”allt” det jag önskar få av “människorna”, av andra är gott? Vi frestas ju att vilja ha och göra även dåliga saker. Synd lockar även kristna. Jo, vi kan lugnt önska oss ”allt” som är inom lagens och profeternas generösa beskrivning av goda gåvor.

Bön: Jesus, tack för att du fäster min uppmärksamhet på Guds goda natur. Den förändras inte även om jag är obeslutsam och tvivlar. När jag nu är hos dig så är mina önskemål, frågor och tacksamhet också vid ditt hjärta. Tack att dina svar alltid leder till något gott.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s