Ondskan – mord i Paris, möte i öknen

Smått och stort vävs in i vartannat. Vissa dagar blir det extra synligt. Idag har vi den beska eftersmaken av ondskans irrationella handlande. Hur är de människor funtade som planerade och utförde mordet på medarbetarna i den franska satirtidningen Charlie Hebdo? Och samtidigt är det hatet och dödandet bara ett av många krig och terrordåd som pågår öppet. Och samtidigt…parallellt med det öppna dödandet pågår det långsamma dödandet där barn blir slavar, tung narkotika säljs och fattiga människor utför farliga arbeten i Afrikas gruvor för att de rika ska bli rikare.

Det finns mycket mörker i människors själar. Det finns mycket ondska i världen.

Denna dag läser jag också Matteusevangeliet kapitel 4, som en del i Frälsningsarméns internationella bibelläsningsutmaning*. Jesus möter den Onde i öknen efter 40 dagars fasta.

Han har en och en halv månad tidigare fått en underbar bekräftelse på sin kallelse av den störste väckelsepredikanten som funnits, Johannes Döparen. Jesu identitet blir bekräftat av dopet och den helige Andes närvaro. Nu så, snart är det dags att gå ut bland människorna och visa att Guds ljus har kommit. Guds rike är här. Wow! Men först. Anden leder Jesus ut i öknen. Och där, lagom kroppsligt svag, blir det en konfrontation med djävulen.

Det är ingen våldsam konfrontation. Det är en kamp mellan själar där tillhörighet och identitet sätts på sin spets.

Områdena som Jesus frestas på är de samma som används (i smått och stort) mot människor idag. Syftet för frestaren är att ha inflytande och kontroll.

  • Gör stenar till bröd – tillfredsställ kroppens hunger. Gör det NU!
  • Kasta dig ut för tempelmuren – visa upp dig för andra, låt dig applåderas.
  • Tillbed djävulen och få all makt – tro att den onde är god, att du behärskar att ha mycket makt.

Att den sista frestelsen är aktuell fick jag en påminnelse om när dottern till ledaren för Gyllene gryning (Greklands nazistliknande parti) intervjuades i Rapport igår. Hon såg lösningen på landets svåra situation i att en person bestämmer och tar de viktiga besluten. Underförstått, hennes far.

Jag behöver knappast rada upp fler exempel för att vi ska inse att ondskan är verklig. Både ur ett samtids- och bibelperspektiv. Ändå vill jag inte ge onda handlingar för mycket uppmärksamhet.

Jesus kom ut ur öknen med identitet och prioriteringar i behåll och börjar då sina viktiga tre år bland människorna. Hans fokus är inte att gå emot det onda utan bjuda in människor till Faderns rike. Följ mig! Var med och rädda människor! Kom in i Guds ljus! …Ja, och där, i det uppdraget finns den kristna kyrkan kvar.

Frälsningsarmén fortsätter in i år 2015 i tillit till att Guds rike är ibland oss. Det bästa vi kan göra i en värld där mycket mörker tränger på är att dela Jesus till alla i ord och handling. Mer om det i nästa blogginlägg.

*Bibelläsningsutmaningen “Hela världen läser” finns på svenska som pdf fil här (spalten till höger) och på engelska här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s