En God Jul – med maskhål

Den här texten finns som ledare i tidningen Stridsropets decembernummer.

Vad är en god jul? Jo, det är den som är äkta.

Jag kom att tänka på det när jag skalade potatis. De små knölarna som jag höll i min hand hade växt i min egen lilla odlingslåda. Inte så få hade maskhål. Ibland med masken fortfarande hemma.

I en potatis från stormarknadens påse finner jag aldrig ett maskhål. Skönt, tycker kanske många. Mindre jobb och så slipper man påminnas om att små kryp kan hamna på min tallrik – om än välkokta. Men är det sunt? En totalt maskfri potatis är på ett sätt onaturligt. Vilka kemikalier har fördrivit dem?

Vad har det med en god jul att göra? Jo, det goda är inte alltid det yttre perfekta. Det goda är det äkta.

Stridsropet har under åren återkommit till de stora skillnader och den bredd som kan finnas i julfirandet. Från svenskar som gör tjänst i andra länder och får vara med om nya traditioner till det speciella med ett gemensamt, öppet julfirande för alla slags människor på Frälsningsarmén. Vi vill också skildra att det äkta inte behöver vara en Jenny Nyström bild med lyckliga familjen. Samtidigt är det heller inget fel med att ha flera generationer tillsammans som uppskattar varandras sällskap och njuter av traditionerna.

I detta nummer låter vi olika människor komma till tals och varje röst är sann. Vi vill understryka att livet kan växla och ändå vara gott. Vi vill uppmuntra till att högtider kan firas på många olika sätt och varje gång vara äkta och glada. Läs till exempel de olika berättelserna från barndomen.

???????????????????????????????Mycket av julens händelser handlar egentligen om kulturella traditioner som varierar mellan olika länder. Det enda riktigt unika, allmängiltiga och genuina med helgdagarna finns i den ursprungliga händelsen bakom allt detta. Jesus föddes i Betlehem. Gud valde en tid, en plats, ett folk och en familj för att komma till jorden som människa. Han kom för att alla skulle ha liv, ett överflödande liv. Det livet är inte kemiskt rent från ”maskhål”, men det är äkta, evigt, gudagott.

Så önskar jag att din jul, oavsett omständigheter, blir riktigt god tillsammans med Jesus. I det enkla, det äkta, det välkomnande sammanhangen finns han gärna.

Här finner du information för att prenumerera på tidnigen Stridsropet. Den finns också att köpa på Frälsningsarméns kårer.

2 responses to “En God Jul – med maskhål

  1. john sören lindgren

    Var finns Peter Baronowsky från Lännersta frågar John sören jsl5@telia.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s