Därför är vi inte med i Postkodlotteriet

Jag fick ett brev med ett erbjudande om att stödja en organisation som arbetar med utsatta människor. Inte helt ovanligt i dessa tider. Det som förvirrade mig var att avsändare var postkodlotteriet och kuvertet innehöll också deras erbjudande att för 160 kronor i månaden få chansen att dela på 90 miljoner. Ja, och så får ju också 49 organisationer del av pengarna som kommer in. Men det fanns ingen uppgift som gav mig möjlighet att skicka mina 160 kronor per månad till just den organisation som berättade om sin fina verksamhet. Om jag gjorde det skulle de få 1920 kronor/år. Och jag skulle inte riskera att bidra till 148 andra organisationer som jag kanske inte vill stödja.

Vem utnyttjar vem?

Kanske detta exempel är nog som förklaring till att Frälsningsarmén inte är med i postkodlotteriet. Förvisso mycket pengar till många organisationer. Men jag som ger pengarna finansierar också stora löner till lotteriets VD och frontfigurer. Det gör min gåva synnerligen ineffektiv som ett sätt att stödja organisationer som gör bra jobb.

SONY DSCUtöver den anledningen så finns här en viktig moralisk dimension. Jag räknar postkodlotteriet som en inkörsport i spel om pengar. Det triggar igång speldjävulen. Bägge parter som bifogat information i brevet till mig bidrar på sitt sätt till att utnyttja människors svaghet och utsatthet. Dels är begäret efter rikedom förödande för själen. Dels lockas fattiga till att sätta sitt hopp till ”turen” i stället för att lära sig seriös ekonomisk planering. Om några vinner så är det på bekostnad av de många som förlorar.

Det finns flera allmänmänskliga negativa faktorer i detta med att spela om pengar. Främst att många hamnar i spelmissbruk med familjetragedier som följd. Men Frälsningsarméns grund är naturligtvis också att detta förhållningssätt är emot Guds goda tanke för människan.

Jesus, som alltid är träffande i sina liknelser, säger att rikedomens lockelser och alla möjliga begär har förmågan att kväva de goda livskrafterna. Hans bild är av tistlar som tar död på det goda livet som kommer från Gud.

Att vara en lärjunge till Jesus i vår tid handlar om att hålla sig nära honom och växa i tillit och livsglädje. Men det handlar också om att genomskåda alla vackert förpackade falska erbjudanden om genvägar till lycka och trygghet som finns i överflöd omkring oss. Till hjälp i detta lärjungaskap definierar Frälsningsarmén i en soldats förbund några av dessa bedrägliga s.k. nöjen. ”Jag vill avstå från alkoholhaltiga drycker, tobak, vanebildande droger (om de inte är ordinerade av läkare), spel om pengar, pornografi, ockultism och annat som kan förslava kropp och själ.”

Helt klart är Postkodlotteriet en bra affärsidé. Den ger bra utdelning till sina ägare. Men det är ett dåligt sätt att stödja organisationer. Och det är ett uruselt sätt att förvalta sina pengar på.

Här är hela bibelversen jag refererar till: Mark 4:18-19Hos andra har sådden fallit bland tistlarna. Det är de som hör ordet, men världsliga bekymmer, rikedomens lockelser och alla möjliga begär tränger in och kväver ordet, så att det inte ger någon skörd.”

Vill du ge till Frälsningsarmén utan omvägar finns mer information här om att bli Vardagsängel. Det är att ge regelbundet via autogiro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s