Kostråd: Det är RÄTT LÄTT med en LÄTT RÄTT

Igår hörde jag i Rapport om Livsmedelsverkets nya rekommendationer. Budskapet var gammal skåpmat för mig: Mindre kött, mer grönsaker, ekologiskt och motion. Men det är inte matpyramiden som är mitt ärende.

I Svenska Dagbladet kommenteras Livsmedelverkets rekommendationer och Henrik Ennart kompletterar med vad andra länder kommit fram till. Brasilien är mer radikala än Sverige.

Längst av alla går de nya kostråden i Brasilien. Där har procentandelarna hit och dit av olika fettsyror helt lämnats därhän. Istället läggs hela fokus på matlagning, gemensamma måltider och på att gradera livsmedel efter hur processade de är.

Gemensamma måltider! Där utmanas vi verkligen. Men vilken enkel möjlighet till att både visa omsorg om varandra och må bra i kroppen.

Gemensamma måltider var lite av en grundbult i den unga kyrkan. “Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka” (Matt. 25:35) säger Jesus om de rättfärdiga. Att det helst inte skulle vara någon snabbmatsutfordring visade den unga kristna församlingen. Man delade måltider i hemmen och hade utspisning åt änkorna, de fattiga. (Apg. 2:46, 6:1)

Allt detta visar på vilken oerhörd fördel vi har som lärjungar till Jesus. Vi har i vårt DNA initiativet till att bjuda in främmande och vänner till en enkel måltid i hemmet. Och dessutom kan vi med denna enkla tjänst lyda både statens riktlinjer och vittna med våra liv om vem vi följer.

Så låt oss göra detta. En vanlig torsdag. På julafton. Eller varför inte som kår- eller församlingsansvariga organisera en dag då vi har en bjud-hem-dag.

Det är rätt lätt att ordna med en lätt rätt.

Akalla lunch

Bild från kvinnocentret i Akalla där många rätter serverades vid Öppet Hus.

 

 

 

One response to “Kostråd: Det är RÄTT LÄTT med en LÄTT RÄTT

  1. Så bra, och som du säger- enkelt! Utmaning för oss i kyrkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s