Svensk mission, Seluba och en ren bil

Jag står i den Zimbabwiska byn Nyachuru. Min svenska väninna Birgitta som bor och arbetar på platsen möter en bekant. Damen i fråga har varit barnmorska på Frälsningsarméns Howard Sjukhus. ”Snälla” säger den afrikanska damen på SONY DSCsvenska och ler med hela ansiktet. Här finns uppenbart en intressant historia.

Birgitta känner till att Seluba, som hon heter, har ganska långt att gå hem så hon erbjuder skjuts. Jag blir glad över att få göra ett hembesök. Hon pensionerades nyligen och två av hennes vuxna söner samt tre (tidigare) föräldralösa barn delar hemmet. Vi börjar med en tur kring hemmet med kökshydda, getter, en fin köksträdgård med mera samt ett ganska nybyggt hus. Hon har under många år sparat till tegelsten för tegelsten, fönster för fönster och huset var färdigt närSONY DSC hon tidigare i år flyttade från tjänstebostaden på Howard. Till och med solceller som ger elektricitet har de.

Men hur kommer det sig att Seluba Moyo känner en speciell samhörighet med svenskar? När vi delar en kopp roibos te så berättar hon historien.

Hon blev föräldralös som barn och ett missionärspar tog hand om henne tills hon blev vuxen. De bodde i södra Zimbabwe och paret hette Asta och Per Nordsjö. De var utsända av Svenska Kyrkan i Uppsala.

Flera gånger upprepar Seluba att om de inte hade tagit hand om mig så hade jag inte överlevt. En period var hon mycket sjuk och en annan svensk missionär, hustrun till Dr Sten Jagell vårdade henne som en mor i fyra månader. Därför har Seluba, och tidigare hennes man, tagit hand om andra föräldralösa barn. Ett par av dem är vuxna och tre finns hos henne nu.SONY DSC

Omgivningarna kring hemmet är mycket vackra. Och de namn hon givit dem vittnar om denna kvinnas djupa och vardagliga umgänge med Gud. Sjön kallar hon Tiberias sjö, berget heter Sions berg; och vad kallar hon då hemmet? Jo, platsen heter Rama. För, som hon säger, där blev människorna fyllda med helig Ande i stället för att döda. Referensen är 1 Samuelsboken 19:18-24. Kung Saul skickade sitt folk till Rama för att döda David, men Guds Ande föll över dem och det blev inget dödande.

Birgitta och jag lämnar detta hem förundrade och fyllda med en tydlig känsla av att ha varit tillsammans med en gudskvinna. På köpet blev bilen tvättad av sönerna. Både in- och utvändigt. De ville göra en gentjänst som tack för att vi körde hem deras mamma. Guds Ande kommer sannerligen över människor till nytta på olika sätt och manar till olika slags kärleksgärningar.SONY DSC

Det är förunderligt med den välsignelse som förs vidare genom generationer tack vare uthållig tjänst som sker med kärlek.

One response to “Svensk mission, Seluba och en ren bil

  1. What an exciting mission the Lindgrens have in Zimbabwi. Met those folks in ’91 at Sunday School in Östersund. Through those many ears they have been an inspiration to me.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s