Vilka liv finns det politisk vilja att rädda?

Spice. Vi har den senaste veckan läst och hört i alla media om hur denna drog är livsfarlig. Den är relativt billig och lätt att beställa via nätet. Och det är flest unga som drabbas. Men de politiska beslut som skulle kunna göra det svårare för denna dödsdrog att skada och ta liv uteblir.

Elisabeth Sandlund tar upp det i en ledare i tidningen Dagen.

Det är obegripligt att Sverige inte tar samma steg som många andra länder och definierar hela substansklasser som narkotik­a. I nuläget räcker det för de smart­a och förslagna tillverkarna att skruva lite på molekylerna för att åstadkomma ett preparat som inte är olagligt men som i värsta fall är ännu mer potent än de som myndigheterna hunnit reagera på och därmed ännu livsfarligare.

När det är en dödsolycka på vägarna finns det ingen opinion emot kraven att mitträcken ska sättas upp. De räddar liv. Även om de kostar miljoner att reparera efter varje påkörning. Enligt Sveriges Radio artikel.

Att ta ett politiskt beslut som åtminstone försvårar för billig och livsfarlig narkotika att hamna i händerna på unga människor gör inget stort hål i budgeten. Men det räddar liv. Vad kommer denna beslutsångest och feghet ifrån?

Här är länkar till några av den senaste tidens artiklar och program om detta. Dagens Nyheter, de som tjänar pengar på detta. Svenska Dagbladet, de som dör. SVT, så lätt att köpa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s