Glädjen att bli funnen

Jag var för många år sedan i en park som bestod av en del vildvuxna snår. En liten pojke på cirka fem år sprang fram och tillbaka på stigarna. Hans pappa som var med ropade till sonen: “Kom hit, du kan komma vilse!” Sonen svarade: “Men jag tycker om att komma vilse!”

Jag anade i pojkens tonläge och av situationen att glädjen handlade om att bli funnen. Buskaget var inte större än att en liten kille kunde uppleva sig vilse medan pappa hela tiden hade koll på läget. Det kittlade i magen av spänning att bli hittad.

Denna barnalek återger en underbar sanning som återkommer i Jesu berättelser. Som barn eller vuxna tappar vi bort oss i livets villervalla. Men Gud är en god far som söker efter det förlorade och leder de vilsna rätt.

imageDetta tema återkommer i en av Frälsningsarméns väl etablerade men mindre kända verksamheter – eftersökningsbyrån. Jag fick årsrapporten för 2013 i min hand och läser att man under året fann 57 personer och arbetade med totalt 76 ärenden.

Visst låter det som underbara goda nyheter att få säga “vi fann 57 personer”. Det är minst 114 lyckliga människor, men säkert många fler eftersom den letande och den funne inte var ensamma om att lida av saknaden. Kristine Falk är den ende anställde i detta arbete men hon har hjälp av med-detektiver från Frälsningsarmén i nära 100 länder. Så här kan en berättelse om återfinnandets glädje vara (namn och platser fingerade):

Marcello kom från Chile till Sverige på 1980-talet för att jobba. Här träffade han Marias mamma och deras romans slutade med att Maria föddes. Marcello bodde aldrig tillsammans med Marias mamma så när Maria växte upp träffade hon bara sin pappa någon enstaka gång. När Maria kom upp i 20-års ålder sökte hon efter Marcello och upptäckte att han flyttat till Australien. De fick kontakt under en två års period, men sedan avbröts den igen. Den här gången lyckades Maria inte hitta honom på egen hand, så hon vände sig till Frälsningsarméns Eftersökningsbyrå och bad om hjälp.

Eftersom den sist kända adressen var i Australien, skickade vi ärendet till Frälsningsarmén där. Själva sökandet tar oftast lång tid och den här gången var inget undantag. Efter sju månaders sökande meddelade våra australiensiska kollegor att man funnit Marcellos syster. Det visade sig då att Marcello återvänt till Chile. Systern, som hade Marcellos kontaktuppgifter, ville inte lämna dem vidare direkt, men lovade att meddela honom att hans dotter sökte efter honom. Det blev en nervös väntan, men efter en tid hörde så Marcello av sig direkt till Maria och kontakten kunde till slut återupptas.

Lukasevangeliets kapitel 15 kallas ibland de förlorades kapitel. Men egentligen borde det benämnas de återfunnas kapitel. Läs om de lyckliga sluten här. Vill du veta mer om vad imageEftersökningsbyrån kan göra för dig klickar du här. Vill du leka kurragömma och bli funnen söker du upp några barn och sätter igång. Är du vilsen i livet fast du är hemma kan du läsa Jesu berättelse i Lukas 15, tänka dig in i det/den förlorades roll och be till Gud, din Fader i himmelen om att få bli funnen av honom.

Kristine Falk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s