S:t Georg – riddare med ny rustning

Jag kan inte låta hela den 23 april passera utan att påminna mig, oss, om att det är S:t Georgsdagen. Under alla mina år som scoutledare var det ju en dag som skulle St Georguppmärksammas. På 60-talet handlade det bland annat om att sälja S:t Georgsmärken. Det var ett motiv med riddare och drake i platt, silverfärgad plast som satt på en nål. Jag fick ta även mina äldre syskons märken och gå runt bland grannarna för att sälja. Som yngst, och ännu utan tonårens obekvämhet, gick det bra. Finge jag se ett sådant märke nu vore nostalgifaktorn hög.

Baden Powell, som grundade scoutrörelsen, hade en förnämlig känsla för vad som attraherade barn i 12-års åldern. Han kände till berättelsens kraft. Äventyr och hjältesagor skulle delas vid lägerelden för att ingjuta goda värderingar i ungdomarna.

Den ridderliga S:t Georg kom till en stad som var plågad av en drake. Varje år skulle odjuret ha en människa som ett byte och detta år hade lotten fallit på prinsessan. S:t Georg räddade hennes liv genom att besegra draken. Han blev erbjuden hennes hand (naturligtvis) men drog vidare utan belöning. Att ha fått hjälpa människor i nöd var en självklar, kristen gärning.

Det där är väl knappas en berättelse eller ideal som hänför dagens unga. Eller, så handlar det endast om att riddaren byter rustning och visar sig i ny skepnad. För fortfarande älskar flickor att klä sig i rosa och vara fina prinsessor och pojkarna (och varför inte flickor?) har sin period då det är Zorro eller Spindelmannen för hela slanten. Lek och fantasi är underbart och viktigt. Ändå bättre är det om dessa ideal inte stannar i sagans värld utan även ses hos vanliga, vuxna människor. Riddare i dina och mina kläder fungerar också bra.

Vi behöver inte kalla det ridderlighet. Det går bra att säga vanligt hyfs, medmänsklighet eller vänlighet. Scoutlagen beskriver det bra:

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.

Mer om scouterna idag finns att läsa här.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s