Bryta missbruk – Celebrate Recovery

I mitten av februari presenterades en utredning som sa att det i Sverige finns en miljon människor som är fast i ett missbruk – där alkohol är det vanligaste problemet. Kring den miljonen finns också drabbade familjemedlemmar och vänner. Läs om detta i DN artikel här.

Denna vecka fanns i SvD fanns ett intressant svar från psykolog Madeleine Gauffin Rahme på en berättelse som hade rubriken Jag vill sluta “självmedicinera” med porr och otrohet. Läs artikeln här.

Stora problem. Att kunna bryta missbruket och leva i frihet är verkligen en frigörelse, en räddning – som ger nytt liv till alla personer i den människans närhet. Men, hur kan vägen till frihet se ut? Det är dags för en ny gästbloggare. Han heter Torbjörn Freij, är Vineyardpastor och Sverigeansvarig för Celebrate Recovery och beskriver kortfattat vad detta är. I Frälsningsarmén i Sverige används detta nu i Alingsås och på Hönö. Är du intresserad av att veta mer eller delta i en grupp på Frälsningsarmén så kan du kontakta vår utvecklingschef inom området, leif.oberg@fralsningsarmen.se. Här följer Torbjörn Freijs text:

! & ! & ! & !

Celebrate Recovery är ett Kristuscentrerat tolvstegsprogram för alla som vill ta itu med livets sår, ovanor och beroenden. Det växte fram i Saddleback Community Church i USA men finns idag över hela världen.

Det var en artikel i den norska Krigsropet om Celebrate Recovery som fick baptistteologen Harry Månsus att upptäcka detta arbete. Han bjöd en grupp norrmän till Stockholm för medverkan i en seminariedag om kristen recovery i Norden.

Det var på de omvägarna som jag kom i kontakt med Celebrate Recovery. Jag har själv en bakgrund som baptistpastor och Dagenredaktör men har de senaste åren ägnat mig åt ett rehabiliteringsföretag och själavård i församlingen Stockholm Vineyard.

Tolvstegsprogrammet förknippas vanligen med Anonyma Alkoholister (AA) men det finns också mängder av avknoppningar från AA som använder samma tolv steg. En skillnad mellan AA och Celebrate Recovery är att AA betonar religiös neutralitet – man talar om ”Gud som vi själva förstår honom” – medan Celebrate Recovery definierar sin högre kraft som Jesus Kristus.

Det hindrar inte att man kan ha ömsesidig respekt för varandra. AA har gjort ett fantastiskt arbete och räddar många från undergång i spritträsket. Man behöver egentligen inte vara mera kritisk till AA:s religiösa neutralitet än vårdcentralens.

En vanlig fråga i relation till både AA och Celebrate Recovery är om det verkligen är lämpligt med självhjälpsgrupper. Behövs det inte proffs för att hjälpa människor med svåra problem?

Visst behövs proffsen, men det geniala med tolvstegsprogrammet är att det ger en trygg och effektiv ram för tillfrisknandet. Grupper som håller sig till de tydliga ramarna får också se resultat.

Egentligen kan ingen uppträda som expert i en tolvstegsgrupp. För att kunna vara ledare inom Celebrate Recovery behöver man ha en personlig motivation att också vara en deltagare – till exempel en deltagare som brottas med sina livssår eller sina ovanor, eller kanske till och med sina beroenden.

För ett drygt år sedan startade den första Celebrate Recovery-gruppen i Stockholm Vineyard, men gruppen blev väldigt snabbt ekumenisk till sin karaktär och har nu öppna möten varannan vecka på Elisabetgården (Frälsningsarméns sociala center nära Odenplan). Många berättar redan om hur programmet har hjälpt dem med mångåriga problem – ändå är det helt vanliga människor i gruppen; ingen har rollen som expert.

Visst behövs specialisterna i många situationer, men det är fantastiskt att se hur vanliga människor kan stötta och uppmuntra varandra till ett tillfrisknande.

Celebrate Recovery är en av hemligheterna bakom den tillväxt som har ägt rum i Saddlebackförsamlingen– och i mängder av kyrkor i hela världen. Det ska naturligtvis aldrig varit motivet bakom ett sådant arbete men det är ett kraftfullt bevis på att Gud verkar genom detta program.

(Länk till Celebrate Recoverys svenska hemsida.)

Celebrate Recovery

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s