Det kristna språket och Guds tilltal

För ett tag sedan samtalade jag med en man som sa att han ibland lyssnade på kristna närradioprogram. Men han lyssnade inte så länge för dom pratade så konstigt. Det var svårt att förstå facktermerna. Rättfärdig… blodets kraft… syndanöd…

Hur skulle du tolka följande: ”Jag pratade med pappa idag.” Många kristna kunde förstå det som att jag bad. Vi kan uttrycka oss som att vi ”pratar med pappa” när vi ber. För Jesus säger att vi inte ska använda långa fraser och fromma ord utan prata enkelt med Abba, Pappa, som är i himlen. (Matteus 6:6-9, Romarbrevet 8:15)

Men dom som känner mig lite mer personligt skulle naturligtvis tänka på att ett meningsutbyte med pappa betyder ett samtal med min jordiske far Åke.

De flesta sammanhang har en del fackord som inte kan ersättas. Men Jesus är föredömlig i att prata om Gud och med Gud i termer som vi rör oss med i vardagen.

Att tilltala Gud är tämligen enkelt. Vi kan vara glada, arga nonchalanta eller förundrade och säga precis vad vi tänker. Den mer intressanta frågan är, hur kan vi höra Gud tilltala oss? Om det kan vara svårt att förstå vad kristna människor säger, hur svårt är det då inte att höra Gud själv!

Guds tilltal kan uppfattas på olika sätt. Här följer ett inspelat samtal jag hade i september 2013 med Gertrud Sandgren, Ystad. Hon beskriver flera sätt att uppleva Guds tilltal. Dels maningen, kallelsen att möta människor genom att sälja tidningen Stridsropet och dels en upplevelse av att verkligen höra Guds röst, och vad det ledde till.

Klicka på bilden så kan du starta filmen.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s