Håll grytan kokande

I dessa sista dagar fram till jul kokar Frälsningsarméns gryta för, eller på, högtryck. Eftersom inte alla är insatta i begreppen kring och innebörden av denna julgryta så tar jag här tillfället att förklara en del. Jag vill från början upplysa om att den lättsamma tonen i detta inlägg inte på något sätt förminskar att det handlar om seriösa frågor.

Runt om i världen där Frälsningsarmén finns placerar man ut en gryta, i någon slags upphängningsanordning, och den är konstruerad så att man kan lägga pengar i den. De insamlade bidragen används sedan för att hjälpa behövande under julen. Måltider serveras. Matkassar delas ut. Julklappar köps in och ges till barnen. I de fall som insamlingen ger mer intäkter än vad som behövs under själva julen (som t.ex. i Sverige) så används medlen till att hjälpa under resten av året. Man kan säga att bidragen kokar mer till en fond(!) som späds ut och smaksätts allt efter årstid och behov.

Skänk en omtanke kan det stå på skylten till julgrytan i Sverige. Tankar kan ju bli handling och handlingen kan vara att ge ett bidrag vilket i sin tur omvandlas till en välbehövd gåva till t.ex. en barnfamilj.

”Bellringer” är ett uttryck för personer som (oftast i USA) ringer i en klocka vid julgrytan för att dra till sig uppmärksamhet. Här är en filmsnutt på några unga män som fårstått det här med att förnya traditioner. Och få vederbörlig förhöjd uppmärksamhet. http://ireport.cnn.com/docs/DOC-1065599

Långkok och kälknöl kan man kalla uppdraget att i den norrländska kylan stå två timmar vid en gryta och bli riktigt kall och mör in till märg och ben.

Grytvakt kallas annars den person som står ett pass vid julgrytan. Man har glädjen att säga tack till givarna och får gärna önska dem Guds välsignelse. Gud ställer upp på det.

Julgrytemusik kan bestå av en hop människor som sjunger, så kallat hopkok,  eller några frälsningsmusikanter som spelar vid grytan. Det mest kända stycket i det sammanhanget lär vara då Mr Bean blandade sig i dirigeringen. Så kallad böngryta. Resultatet av det kan avsmakas här. (Musiken kommer ca 2:30 in i filmen.)

Och här kan du se en historisk bildkavalkad om julgrytan i Sverige genom åren.

Det finns naturligtvis en historisk förklaring till varför det hela började en gång. Läs om det här.

Sist men inte minst påminner oss julgrytan om hur viktigt det är för alla människor i alla kulturer och i alla tider att samlas kring en måltid. När Jesus exemplifierar och säger hur vi ska göra för att efterlikna Guds godhet så vänds begreppen upp och ner. Ska vi ha en riktig julgrytefest så gäller detta enligt Jesus:

Till sin värd sade han: ”När du bjuder på middag eller någon annan måltid, bjud då inte dina vänner eller bröder eller släktingar eller rika grannar, så att de bjuder tillbaka och det blir din belöning. Nej, när du skall ha en fest, så bjud fattiga och krymplingar, lytta och blinda. Salig är du då, eftersom de inte kan ge dig någon belöning; belöningen får du vid de rättfärdigas uppståndelse.” Luk. 14:12-14

Nu hoppas jag att du fått svar på allt du inte ens frågat dig om julgrytan. Må Guds generositet koka över där du finns. Guds omtanke visade sig i att han gav oss Jesus. När du skänker en omtanke så kan du vara gåvan.

IMAG2105Bild: Kvartett från Templets musikkår Stockholm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s