Ledarskapsprogram för lågstadieelever

Jag arbetar inte i skolans värld men det som sker där angår ju alla. Det är platsen där likvärdig kunskaps- och värderingsgrund ska ges till alla. Och barn blir snart vuxna och alla bidrar vi till att bygga vårt gemensamma samhälle.

Så lite häpen blir jag när jag läser om det ledarprogram för vuxna som flera kommunala skolor i Sverige nu köpt in. (Läs Svenska Dagbladet artikel här.) Visserligen är det modifierat för skolor men artikeln visar på att boken “De sju goda vanorna” av Stephen R Covey är grunden. Dessutom äger företaget bakom programmet Ledaren i mig vissa rättigheter.

Skolor som köper Ledaren i mig måste ha öppet hus varje år, där företaget Franklin Covey får bjuda in gäster. Skolan förbinder sig att låta företaget filma hur skolan jobbar med Ledaren i mig, material som företaget får ha i sin marknadsföring.

Det är med rätta som vissa föräldrar och lärare reagerar och protesterar. Man kan fråga sig om de sju goda vanorna utgör en sund grund för ett barn? Så här lyder de:

1. Var proaktiv, du har ett val. Du bestämmer.

2. Börja med målet i sikte. Du har en plan.

3. Gör det viktigaste först. Jobba först, lek sedan.

4. Tänk vinna-vinna. Alla kan vinna.

5. Försök att förstå, sedan att bli förstådd. Lyssna innan du pratar.

6. Skapa synergi. Tillsammans blir bättre.

7. Vässa sågen. Balans är bäst.

I managementvärlden har de säkert en del att säga. Men att ge denna människosyn till barn från sex år!!! Det är fruktansvärt. Det förstärker de redan dåliga och näst intill dominanta tankegångarna att en människa ska se sig som ett varumärke och vårda det och att vi är endast en konsument som ska behaga marknaden. I detta fall tydliggjort genom att företaget som äger programmet får avtalade rättigheter inom skolans värld.

Detta tilltag från skolorna tolkar jag som ett uttryck för en stor ängslighet och osäkerhet när det gäller att hantera detta med värdegrund och människosyn i vårt pluralistiska samhälle. Det är svårt. Det ska vara svårt. Men lösningen är inte att köpa färdiga paketlösningar från USA.

Ibland kan jag känna sympati med skolvärldens ledare och lärare som alla har synpunkter på. Men det känns angeläget att reagera när managementmodeller kommer in på barnstadiet och får till följd att de starka sorteras fram på bekostnad av de svaga och när till synes “hårda” värden får dominera över “mjuka” frågor.

Det är nog inte en tillfällighet att bilden på föräldrar till elever i Matteusskolan Stockholm som ragerat mot detta, står framför skolfasaden där den gamla inskriften vid skolklockan säger Herrens fruktan är vishetens begynnelse.  (Bibelcitat från Ordspråksboken 9:10, 1917 års övers.)

“Vishet” – det vore något att satsa pengar och utbildningar på!

2 responses to “Ledarskapsprogram för lågstadieelever

 1. Ylva Sjöstrand

  Tack, vilken klok och bra sammanfattning, och därtill en inramning av det större problemet med skolors ängslighet! Jag är en av de kritiska föräldrarna och jag tycker att det är fint att vi får stöd och försåelse från olika håll. För den som är mer intresserad av vår kritik finns den här bloggen: http://skolkritik.wordpress.com/

  • Ylva,
   Tack för din feedback. Det är viktigt att vi på olika sätt bidrar för att visa hur människor angår varandra i det samhälle vi utgör – inte bara utnyttjar.
   Jag önskar er framgång och Guds välsignelse i att lyfta frågorna till samtal.
   Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.