Nu tar vi ner Gud på jorden

Rubriken ovan finns i en annons som Frälsningsarmén står bakom. Vi vet naturligtvis att Gud redan har kommit hit, har blivit människa. Det är ett faktum som hela den kristna kyrkan bygger sin existens på. Jesus är uppstånden och högst närvarande genom sin Ande. Så, hur tänker vi med annonsens text? Jo, vi vill berätta om den personliga gemenskapen med Gud som är ursprunget till Frälsningsarméns sociala arbete.

Även när det gäller idéer om hur vi kommunicerar i modern tid så är det Jesus som står för mycket av inspirationen. Han sa naturligtvis fantastiska saker men lika intressant är det hur han sa det.

Han kommunicerade på ett annat sätt än dåtidens akademiskt lärda teologer. Han var folklig men aldrig förenklande. Han berättade historier med skarpa poänger men med ett helt annat syfte än att vara underhållande. Han använde bilder långt innan Instagram fanns och förde himmelriket till jorden i kärnfulla sanningar innan Twitters 140 tecken var normen. Så, med Jesu kommunikationsstrategi i tankarna försöker vi fånga Svenska folkets uppmärksamhet.

I annonsen låter vi bilden ta en stor plats. En bild med en stege till himlen är ju medvetet naiv men den har förhoppningsvis väckt din nyfikenhet. Rubriken ”Nu tar vi ner Gud på jorden” är på ett sätt felaktig men ändå sann. Varje kristen människa vet ju att Gud redan har kommit till jorden. Men för majoriteten av svenskar är han faktiskt frånvarande. Och vi vill också se det som en uppfordran till varje kristen: Den närvaro som Guds Ande utgör i vårt land behöver ”tas ner på jorden”, bli kött och blod genom ditt och mitt liv.

Det är alltid lite präktighetsvarning när vi som kristna berättar vad vi gör. Vi tas dock ner på jorden av Gud själv. Vi har inget annat att skryta med än att vi känt förkrosselsen över vår egen bortvändhet från Gud, fått förlåtelse och förstått att ta emot Jesu kärlek.

En stege mot himmelen. Vad kan det mera vara en bild för? För mig är det en bild av längtan. Jag sträcker mig mot det, mot den, som är större än mig själv – men som ändå kan bli en del av min personlighet. Nyfikenhet är en annan god egenskap som bilden väcker till liv. Hur skulle det se ut om Jesus steg ner i min vardag? Be honom göra det, så får du se vad som händer!

Nu finns det ju också sammanhang där man kan komma i kontakt med verkligheten bakom mitt teoretiska resonerande. En god hjälp till att samtala och pröva på allt detta är att gå en grundkurs i kristen tro. Jag rekommenderar en Alpha kurs. Den hålls i många kyrkor och på många Frälsningsarmékårer i vårt land.

Här är länk till Alpha Sverige där du kan hitta kursen närmast dig. Här är en länk till Frälsningsarméns hemsida där du kan se om vi finns på din ort. Och här kommer en länk till en filmsnutt. http://youtu.be/RcMbmLzWu_0

Helsida_217x285-page-0

2 responses to “Nu tar vi ner Gud på jorden

 1. Du skriver så väl. Det känns att orden kommer från ditt hjärta och du har en stark övertygelse. Javisst, Jesus var folklig. Dessutom hade han ett “orientaliskt berättelsesätt”. Skulle han kommunicera på ett liknande sätt som vi våra olika pr- människor gör. Ja, kanske!

  Texten på affischen är inte så dum. Men bilden? Luktar den ändå inte PR- byrå. Vi har sett detta i samband med kyrkovalet nu. Viss reklam förenklar den kristna tron. Visst blir man lite nyfiken? Med samtidigt blir man besviken och fundersam:
  Att ta ner nån på jorden det kan ju vara att platta ner någon eller i varje fall få någon att fårstå att det du säger inte är så märkvärdigt etc.
  Så har vi då teologin: jmf reklamtexten med psalmen 38 av Olof Hartman: “För att du nedsteg hit till de plågade….
  Ja, då behövs det inga stegar!
  Gud finns heller inte på ett moln som vi plockar ner. Man får ju också intrycket av att vi äger Gud. Vi gör vad vi vill med honom….

  Ja så kan man naturligtvis ta bilden på ett positivt sätt och detta har du beskrivit. Tänk om vi ägnar för mycket tid åt “förpackningen” . ………
  Och ändå vill vi så väl! Ja, hur blir vi sedda?????
  Allt gott och Guds välsignelse. Tack för allt fint arbete.
  Stig Axelsson

  • Hej Stig!
   Tack för att du hör av dig med goda reflektioner. De tillför både kunskap och viktiga funderingar.
   I stort sett alla dina kommentarer har vi haft uppe i ledningsrådet. Naturligtvis gör vi det här tillsammans med en kommunikationsbyrå och det är hela tiden ett bearbetande av vad som fungerar kommunikativt och hur det blir sant och teologiskt acceptabelt.
   När vi nu satsar på en annons så ska det ju inte gå obemärkt förbi. Hur ord och bild tolkas beror ju lite på vilken förkunskap folk har. För mig är det viktigt att samtal sätts igång. Även en negativ reaktion blir ju en “passning” som jag kan ta emot och göra något bra av, t.ex. dela mitt vittnesbörd.
   Ja, nu har vi kunnat tillföra lite fakta och funderingar. Psalmen du citerar av Olof Hartman är en av mina favoriter. Carolas version på CD:n Credo är mycket bra.
   Jag önskar dig Guds glädje och goda ledning. /Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s