Använd det goda som du har

För ett par dagar sedan besökte jag Fryshuset i Stockholm. Tillsammans med några kollegor mötte vi VD Johan Oljeqvist och ett par av de ledare som arbetar med ungdomar, vilket ofta är unga vuxna, i förorterna.

Fryshuset är en varm plats. Jag blir berörd av hur tydligt de lever i sin värdegrund och i sitt uppdrag. De tror verkligen att människor med problem själva har lösningarna på sin situation. Men ungdomarna behöver lite hjälp att finna sina goda sidor. Långsiktig hjälp. Hjälp från medmänniskor som inte låter sig luras. Från dem som själva har fått en chans till.

Frälsningsarmén och Fryshuset har till och från samarbetat sedan 90-talet. För några veckor sedan, när det brändes bilar i bl.a. Husby utanför Stockholm blev det en praktiskt kontakt igen. Frälsningsarmén har bidragit med 150.000 kronor för att Fryshusets sommarverksamhet i några förorter ska kunna fortsätta.

Men det finns viktigare saker än pengar. Hur kan vi utveckla vårt arbete i storstädernas förorter och lära av den imponerande erfarenhet som Anders Carlbergs efterföljare lever i? Ja, det var bland annat det vi pratade om denna intressanta måndagseftermiddag.

Det jag hör av ledarna, som själva kom till Fryshuset som ungdomar, anknyter intressant nog till en mening jag hörde under förra helgens konferens kring bön, Bygget. Robert McIntyre sa: “De första kristna bad inte om mera kraft utan om mod att använda det de hade fått.”

Det syftade på bönen som den utsatta församlingen bad och som det berättas om i Apostlagärningarna 4:29. Det är också den attityden som gäller för människor som har det jobbigt på andra sätt. Vad har de som är bra? Vilka goda gåvor har Gud lagt ner i dem? Bygg på det!

I den kristna gemenskapen kan vi bli övermätta på att ha det bra för oss själva. Vi väntar på att bli fler, få mer resurser, bli bättre i att försvara vår tro osv. Och medan vi självcentrerat väntar på “mer” förlorar vi det vi har. Muskler som inte används förtvinar.

Fryshuset vårdar sin kultur av att snabbt komma till ett möte med unga människor som strular. De vet sällan vad de ska göra eller hur de ska göra. Men de åker dit där ungdomarna finns. Skapar dialog. Lyssnar. Lär. Skaffar information. De tar det där steget som kan vara så svårt. Från 0 till 1. Sedan blir det lättare med steg 2 och 3.

Förra helgen blev jag väldigt inspirerad av talare och bönegemenskap på en kristen konferens. I måndags eftermiddag blev jag väldigt inspirerad av ett samtal med ledare på Fryshuset. Denne Gud, hans Ande är över allt!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s