Det transparenta eller det maskerade

Kontrasterna på en dag kan knappast bli större.

Eftermiddagen tillbringade jag med fantastiskt inspirerande föredrag och inblick i några unga ledares goda exempel. Några av Sveriges mest erfarna ledare inom näringsliv, offentlig sektor och ideell sektor möttes i en av kungliga slottets salar. Anledningen var stipendieutdelning  i Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Temat var Utmaningar i en tid av fullständig transparens.

Stiftelsen är starkt knuten till scouterna i Sverige och naturligtvis satt vi och samtalade vid små bord med en patrulledare. Talare var bl.a. Inga-Britt Ahlenius och Petter Stordalen (känd för sitt ledarskap för Nordic Choice Hotels). Han sa bland annat: Tron på förändring är omöjlig utan öppenhet. (Läs mer från stiftelsens rapportring)

Man kan ju inte bli annat än glad och hoppfull när några hundra personer i blandade åldrar är tillsammans och samtalar om värdebaserat ledarskap, sann framgång, öppenhet, att kortsiktighet är skadligt med mera.

Så kommer jag hem och ser på kulturnyheterna. Där rapporteras om det svenska hårdrocksbandet Ghost där medlemmarna bara visar sig maskerade.De har en satanistisk påve och vill med den nya skivan vara ett alternativ till organiserad religion och vill göra narr av kyrkan. (Länk här)

Jag trodde jag skulle bli arg men konstrasterna till eftermiddagen gör mig paff, nästan mållös. Det är alltså här vi är nu! Det är så uppenbart att vi är ett sekulärt samhälle. Allt förkunnas lika öppet och man behöver inte ens ta ansvar för vad man säger i media genom att identifiera sig. Det är individens, möjligtvis familjens, ensidiga ansvar att välja värderingar ur ett massivt utbud. Det som staten, genom Public Service, möjligtvis hjälper till med är att ge röst i TV åt budskap som Ghost står för medan stipendiaterna för Ungt Ledarskap, som skapar integration, är goda lärare eller driver företag med hållbar produktion förblir oomnämnda.

Här är en länk med nästan 200 bilder på människor som visar sina ansikten och som står för sin åsikt.

http://scouterna.photoshelter.com/gallery-image/Ungt-Ledarskaps-Seminarium-2013-slideshow/G0000X83Q4a_XXkQ/I0000o89HxqhC56Y/C00002NflwIq8wMc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s