Att ha en tro eller bli utan

Jag delade en halvtimma med Gud i morse, i det stora internationella bönemöte som pågår varje torsdagsmorgon i Frälsningsarmén. Mer om det på internationella hemsidan här.

Jag öppnade Bibeln och hamnade i ett stycke där Jesus förklarar, lite klurigt och mångbottnat som alltid, liknelsernas hemligheter. Frågan från lärjungarna var “Varför talar du till folket i liknelser?”. Och då hade han just berättat om sådden som faller på lite olika ställen.(Läs hela sammanhanget Matt. 13:1-23) Jesus svarar:

”Ni har fått gåvan att lära känna himmelrikets hemligheter, men det har inte de andra.  12Ty den som har, han skall få, och det i överflöd, men den som inte har, från honom skall tas också det han har.

Det första man med normal rättvisekänsla tänker är att detta är så fel. Ska troende premieras och få mer medan de “andra” straffas och blir berövade på sitt lilla goda??

Men, när jag satt i bönen i morse så ser jag några underliggande sanningar djupare i budskapet. Himmelrikets hemligheter kan vara mycket men främst är det Jesus Kristus själv. Lärjungarna får lära känna honom på ett unikt sätt. Och det är en gåva. Ingen rättighet de tar sig, ingen kunskap de läser sig till. En oförtjänt Guds gåva. Nåd.

Lärjungarna lever i denna gåva. Den är en förmån att ha. Den är ett ansvar att ha. Gåvan har eviga hemligheter i sig men vårt inflytande är starkt. Gåvan kan vårdas eller ratas.

Den som inte har, i bibeltexten, har ändå något. Annars skulle ju inte “det” kunna tas ifrån dem. Om vi kopplar detta till att höra Jesu liknelser, så tror jag att detta står för att de hör Jesu liknelser som, i bästa fall, en sedeslärande berättelse. Kanske en dråplig bild eller några visdomsord.

Varför tas detta ifrån dem, varför kommer inte det att leda till omvändelse och ett bättre liv utan det bara tynar bort? Jo, för de har inte frågat efter eller tagit emot “gåvan”. Gåvan är inte färdig när man får den. Himmelrikets hemligheter, Jesus Kristus låter sig inte förklaras och förstås på några månader eller ens några år. Men har man tagit emot gåvan som kommer man att få mer. Till och med överflödande mer.

Är man däremot bara en betraktare. Bara hör historier och myter från Jesu mun, ja då har man i och för sig en gåva i att höra men eftersom man inte tar emot himmelrikets hemligheter till sitt hjärta så tas det lilla man har ifrån en. Trons frö äts upp av någon hungrig förvillelse eller bränns bort av livets motgångar.

Jag fick ett litet frö av himmelrikets hemligheter i min bön i morse. Nu, några timmar senare har det redan växt upp till en planta som förgrenar sig. (Med lite hjälp av bloggosfären) Det lilla har blivit mer. Det är härligt med hemligheter som låter sig avslöjas. Lite grann.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s