Ungt ledarskap för Nyårsfestival – och för framtiden

Tonåringar, och så kallade unga vuxna, är underbara. Man lär sig så mycket om livet, och om sig själv, när man är med dem.

Jag hade den stora glädjen att vara med i nästan hela Nyårsfestivalen för ungdomar i Frälsningsarmén med temat Insidan. Jag skall inte referera vad som hände där utan reflektera över det ledarskap jag såg från både de unga 21-åriga huvudansvariga och de lite mer erfarna ledarna på plats.

Jag har ingen aning om hur planering och ansvarsfördelning för evenemanget började men man förstår ju en del genom att se resultatet. 21 åriga Kristoffer Paulsson och Andreas Månsson var uppenbart huvudansvariga. Deras talang ligger bl.a. inom det tekniskt digitala området och att ha ett stort kontaktnät. Därför fanns det en Facebooksida, hemsida, twitterkonto #insidan, en app att ladda ner samt läckra jinglar och videointroduktioner vid olika lägen. Man hade även lyckats få upp över hundra ungdomar från hela Sverige (med ledare) till Umeå.

Man hade kallat en talare, metodistprästen Markus Olson från Göteborg, som talade utifrån egen erfarenhet av livets svängar, sitt arbete med bl.a. kriminella ungdomar och en djup, äkta gemenskap med Gud.

Seminarierna leddes också mest av dem under 25 men andra vuxna var inte portförbjudna eller utan uppgifter. Umeåkårens vuxna fanns med i marktjänsten. De städade toaletter. Ansvarade för och ordnade med maten. Körde hit och dit och ryckte erfaret in när något oväntat hände eller något glömts.

Jag tyckte att hela detta sätt att fungera mellan generationsgränserna var så vackert. De unga ledarna hade inte tänkt som jag skulle ha tänkt och gjorde inte alltid som någon annan lite äldre skulle ha gjort – men allt blev så bra.

De äldre ledarna, i detta fall i runda tal mellan 30 och 80 år, hade tydligt överlåtit ansvaret till dem som känner ungdomarna och som bubblade av idéer. Men de hade inte abdikerat från sitt ansvar och sin roll. De gav tydligt stöd, de ryckte in utan att ta över och de förstod att tala respektive tiga vid rätt tillfälle. Med andra ord ett fungerande mentorskap – utan att man tänkte på att det var det man gjorde.

De kristna församlingarna har en viktig kallelse att förvalta. Att vara generationsöverbryggande. Vi behöver medvetet vaka över att en ny generation ledare får ta ansvar, får göra lite fel men mest mycket rätt. Periodvis har detta fungerat mindre bra. Jag är genomlycklig och tacksam till Gud för den unga generation som nu finns i Frälsningsarmén.

De har förmågan och viljan att ta ansvar. Och framför allt ser jag både ett andligt och mänskligt förstånd. Det är inget självändamål att träffas och ha roligt tillsammans. Det är inte ens ett självändamål att bli engagerad av en bra predikan eller beröras av Gud i stark lovsång. Det hela har till yttersta syfte att vi skapar gemenskaper och bygger ett samhälle som är så bra som Gud tänkt det skall vara och som han gett förutsättningar för genom att själv vara ibland oss.

Blog 1

Unga ledare Andreas Månsson och Sara Kihlagård.

Blog 5Inte så ung ledare Majken Ljungblahd.

Blog 4Inte heller så unga ledare i farten Christian Paulsson, Mehrzad Taheri, Anna-Lena Paulsson. Blog 3

Unga ledare Kristoffer Paulsson och Isak Borén (julmustprovning förbereds).Blog 2Faktiskt inte längre så unga ledare Linda Linck, Maria Olausson, Marina och Fredrik Bratterud, Jon-Anders Marthinusen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s