Medvetna val för tro och behandling

Har läst en bok som gör mig tacksam över hur livsbejakande det är att leva som kristen. Boken heter Buddha eller Kristus och tar upp österlandets inflytande i vår kultur genom bl.a. yoga och mindfulness. Författaren Gertrud Storsjö ger saklig information och underbyggda exempel. För enkelhetens skull kopierar jag in texten från förlaget xp medias hemsida.

Genom yoga i  dess olika former och mindfulness har österlandets religioner hittat vägen in i den svenska vardagen. Till exempel rekommenderas mindfulness och yoga i vissa fall inom sjukvården som behandlingsform för stressrelaterade sjukdomar, trots att det finns väldigt lite forskning kring denna metod. Förespråkarna är införstådda med att mindfulness har en stark koppling till buddhism.
Gertrud Storsjö visar i denna bok, på ett kunnigt och övertygande sätt, hur mindfulness och buddhism relaterar till varandra. Hon berör effekterna av  olika yogaformers skadliga verkan på människors själsliv och buddhismens konsekvenser i de länder där denna livsåskådning dominerar. På det personliga planet leder buddhism ofta till verklighetsflykt vilket även får konsekvenser på samhällsnivå.
Hon i frågasätter starkt att man i vissa kristna sammanhang blandar in yoga och buddhistiska tankegångar i den kristna tron. Detta leder till en religionssynkretism som urvattnar den kristna tron och gör den kraftlös.

När det diskuteras om skolan skall ha adventsgudstjänst eller yoga eller om arbetsplatsen erbjuder mindfulnes kurser eller pensionärsgruppen har Tai Chi – då skall du och jag veta vad vi säger ja eller nej till – och varför!

Pastor Linda Bergling har på en hemsida föredömlig varudeklaration av alternativa behandlingsformer. Läs här om det.

Boken tar också upp att det kan vara en hårfin gräns mellan levande kristen andlighet och österländska andliga tekniker. När Gertrud Storsjö kommenterar vad några klassiska kristna författare skriver så understrycker det att jag skall vara vaksam men inte överdrivet rädd.

Vi behöver kunskap för att inte styras av allt som ‘känns’ bra. Och vi skall kunna vila i den frid som Guds helige Ande ger.

Både inom vård, skola och familjeliv finns ett sökande efter “något” som gör att människor kan må bra. Det är vällovligt och viktigt. Det avgörande är då att man kan göra val utifrån saklig och erfarenhetsbaserad kunskap. För en hälsosam andlig diet kan denna lättillgängliga bok vara en bra hjälp.

 

5 responses to “Medvetna val för tro och behandling

 1. “Kanal 10 som fri visas av Telia, var tydligen en av anledningarna till att den förvirrade 24åringen i Varberg som sköts ned av polisen, och orsakade hans död. 24åringen hade under stark religiösa grubblerier bett om hjälp, med förföljelser av onda makter, men förgäves inte fått gehör, 24åringen hade under en längre tid blivit påverkad av frivisningen av kanal 10`s starkt religiösa innehåll, där han senare började höra Guds röst och blivit uppmanad till att döda dem som inte hörde hans vädjan om hjälp.
  En 80årig kvinna blev mördad, och 2 andra allvarligt skadade i denna tragedi.”

  http://www.expressen.se/gt/tva-personer-dog-efter-knivdramat-i-varberg-1/

  Två personer dog efter knivdramat i Varberg
  http://www.expressen.se
  En knivman gick på söndagsförmiddagen till attack mitt i centrala Varberg. Tre personer knivskars och en av dem, en äldre kvinna, avled av sina skador. Även den misstänkte gärningsmannen har avlidit, efter att ha skjutits av polis. –Han vägrade släppa kniven, säger Lars Hamrén, chef för Hallands polisen….
  Jag undrar bara hur man kan missa såna här saker, när man bedömer andras regioner.
  Knutby innan o.s.v
  Det är inte bra att vara expert på andras defekter när man missar sina egna fel.
  “Kasta inte sten i glashus!”

  • Hej Bosse!
   Mitt blogginlägg som du kommenterar har som en viktig poäng att vi människor ska ta reda på fakta bakom den andlighet/religion vi tillägnar oss.
   Jag har ingen insikt i 24 åringens bakgrund och kan inte kommentera det fallet. Generellt så vet vi ju att en människa som mår dåligt i själen är påverkbar och sårbar. Jag kan inte se att det är en relevant koppling att det är en religions fel att en själsligt/psykiskt sjuk människa utför tragiska handlingar.
   Med vänlig hälsning./Marie

 2. Pingback: Ledarskap för en ny tid. Var god välj! | Marie Willermark

 3. Marie! Tack för dina tankar kring Yoga och annat som vill blanda sig med kristen tro.
  Så läste jag om Frälsningssoldaterna som skall ställa upp i musikfestivalen. Bra? Dåligt? Jag tror det kan bli bra, FA syns och det kan leda till kontakter. Spännande att se vad det blir.
  Varma hälsningar med önskan om Guds välsignelse och en god jul.
  Ingegerd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s