Skolan får vara skola men kyrkan får inte vara kyrka

Jag kan inte låta bli att kort kommentera skolverkets försök att få ordning på den årliga debatten om elever klarar av religiösa inslag i en kyrka eller ej.

I DN debatt skriver generaldirektören att rektorer fått riktlinjer för hur skollagen skall tillämpas.

Skolverket har slagit fast att det är möjligt att ha skolavslutning i kyrkan och att en präst kan medverka. Kravet är att det inte får förekomma konfessionella inslag. Men är det då möjligt att över huvud taget ha en samling i kyrkan i advent som ju i sig är en religiös högtid?

Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.

Vad är det här för underkännande av människors förmåga att ta ansvar för sina egna liv? Skolan ska ju naturligtvis undervisa teoretiskt och ge eleverna möjlighet att känna på hur samhäller är. Men, man må väl tro att både barn och föräldrar har förnuft och kurage nog att rata ideologier och erfarenheter som man inte tycker om!

Besöker man kyrkan så måste ju den få vara det som den är. Vilka intryck och idéer man tar med sig därifrån är ju upp till var och en.

När skolan är icke-konfessionell innebär det ofta i praktiken att den är ateistisk – och det måste troende elever, och deras familjer, lära sig att hantera.

Under sin skolgång möter elever många olika idéfrågor, både i och utanför klassrummet, som skolveket eller rektor inte kan styra. Det kan vara politiska strömningar, männsikosyn, attityder till droger, sexualmoral och mobbning. Det kunde vara önskvärt att där också fanns frivillighet för eleven att bli utsatt eller inte. Men så fungerar det ju inte.

Förhoppningsvis finns både i skola och samhälle också goda föredömen och exempel på kamratskap, omsorg och respektfullhet som balanserar det negativa.

Må många rektorer få mod och uppmuntran att erbjuda adventsfirande i originaltappning. Det kan ingen bli en sämre människa av.

9 responses to “Skolan får vara skola men kyrkan får inte vara kyrka

 1. Nej. en ickekonfessionell skola är inte ateistisk. Den tar inte ställning till guds eventuella existens. I själva verket har ateistismen en mycket undanskymd plats i skolan.
  Skolverket gör en helt riktig bedömning. Skolan har att rätta sig efter demokratiskt fattade beslut och lagar. En av dessa lagar ska garantera våra barn att slippa konfessionella inslag i skolan. Avslutningarna är obligatoriska så elever kan inte säga nej. Dessutom ska avslutningarna vara för alla så argumentet att de som inte vill ska få slippa är mycket dåligt. Själv har jag ofantligt svårt att förstå varför det är så viktigt för vissa att religiösa inslag ska finnas i skolavslutningarna? Varför är det så bra att tvinga på barn religion ?

  Advent firas för övrigt på en söndag. Eller hur? Alla som prompt ska tvinga i barnen prästens ord får väl göra sig omaket att kvista dit med barnen själva då eftersom barnen inte går i skolan på söndagar.

 2. Väldigt bra skrivet Marie!

 3. Pingback: Skolavslutningar, kyrkkliga privilegier och efterföljelse : Vem är min nästa?

 4. “En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse.”
  —————————————-
  Det blir ju ungefär som alkoholfritt brännvin.

 5. När barnen inte får komma till kyrkan måste vi gå till skolorna! Det är fullt möjligt att inom ramen för nuvarande läroplan bjuda in utomstående i avsikt att tillföra fördjupad faktakunskap. En församlingspedagog jag samtalade med i veckan vittnade om goda möjligheter att lära ut Bibelkunskap inom ramen för livsåskådning/religion i ÅK 4 och 6. Allt bygger på att vi som kristna ställer oss till förfogande för skolor som säkert gärna slipper vissa ämnen själva, men självklart övervakar. Möjligheterna till en personlig kontakt med barnet är ändå mycket större i en klassrumssituation än om det sitter och tittar på en kyrkvägg tänker jag som har flera års erfarenhet av kyrkavslutningar med mina barns skolor. Kyrkan ger en lokal och kanske en betraktelse vilket kan vara trevligt och följer traditionerna, men skulle gissa att alltför få ändå blir personligen berörda. Inget kan ersätta den personliga relationen i samtal.

 6. Kristoffer Paulsson

  Låt skolorna ha avslutning i skolorna (om det nu är så farligt att man har avslutningen i kyrkan) men då ska det finnas ett krav på att man med saklighet förmedlar en kunskap om vad jul och advent faktiskt handlar om.

 7. Jag tycker nog lite ligger på kyrkorna oxå. Tycker nog kyrkorna borde neka engageman av skolan i kyrkan om man inte i kyrkan får visa sina värderingar och traditioner.
  Har hört om kyrkor som nekat skolan att nyttja kyrkan om inte kyrkan fått göra just så. Skolan har senare återkommit och önskat en “vanlig” t ex skolavslutning.

  • Tack Peter för dina tankar.
   Önskvärt är ju att man inte ser varandra utifrån olikheter och bygger murar utan att man bejakar varandras goda uppdrag att bygga bra människor och ett gott samhälle. Kyrkan är ju inte kyrka om den inte får bekänna sin tro och bedja. Skolan är ju inte skola om den inte lär elever att ställa frågor och skaffa mer kunskap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s