Inskränkthet får föräldrar i Lund tolka godhet som lagbrott

Jag hoppas verkligen att lärarna i Lund har kurage att stå på sig när det gäller att låta eleverna ordna julklappar till barn i östeuropa. Sydsvenskan (läs här) rapporterar nämligen att föräldrar protesterar mot detta. Tolkningen är att när barnen ordnar ett paket med i stort sett tvål, tandkräm, skrivbok, kritor, en leksak och lite godis så blir de involverade i kristen mission.

Denna tankekullerbytta uppstår för att det är Läkarmissionen som transporterar paketen till bl.a. Moldavien, Ukraina och Georgien och det är kristna grupper som Frälsningsarmén  som distribuerar paketen.

 Skolan ska inte syssla med politisk och religiös mission, säger en förälder, som vill vara anonym på grund av sin arbetssituation.

På grund av min arbetssituation vill jag inte vara anonym. Om jag skulle använda förälderns slutledningsförmåga skulle jag kunna säg att Frälsningsarmén skall inte stödja länder som tillåter att familjer blir ruinerade för att man tillåter pokerspel on-line och att barn blir misshandlade för att där säljs alkohol. Alltså upphör vi med att betala skatt i Sverige.

Om det nu är en del av skolans värdegrund att förstå andra människors livsvillkor och hjälpa dem som har det svårt, hur kan man göra det? Jo, man kan låta eleverna göra julpaket med användbart innehåll. Samarbeta med pålitliga distributörer, finna samarbetspartner i länder där många fattiga familjer finns och gå till handling.

Under de fem år som jag var ledare för Frälsningsarmén i Ukraina tog vi varje år emot tusentals julpaket som förmedlades av Läkarmissionen. På plats förstod jag att det var inte endast svenskar som uppoffrat sig och varit snälla. Varje kår/församling som skulle ta emot paket fick själva samla in omkring två kronor/paket för att bidra till kostnaderna för tulldeklaration och distribution inom landet. Ska man då ha 1000 paket blir det kännbart för en fattig kår.

Men, detta gjorde man för glädjen och förmånen att få besöka barnhem, skolor och fattiga byar och dela barnens glädje när de fick sitt paket.

Därför blir jag upprörd över de klagande föräldrarnas inskränkta världsbild och orolig över lärarnas till synes ovillighet att kämpa för sin sak. Stå på er skolor! Både för åsiktsfrihetens och sanningens skull.

5 responses to “Inskränkthet får föräldrar i Lund tolka godhet som lagbrott

  1. hoppas andra föräldrar i Lund låter sina barn komma med julgåvor, jag vet ju hur glada de blir då de fått ha med sig julklapp till barn i andra länder. En fråga. det var väl för de som ville vara med att ge,? alltså inget tvång.

  2. “Skolan ska inte syssla med politisk och religiös mission, säger en förälder, som vill vara anonym på grund av sin arbetssituation”..slut citat..de är just det..somliga har åsikter men vill vara anonyma., Brist på kurage? Att neka barn som vill hjälpa till är alltså för vissa föräldrar en nagel i ögat. Är det för att dom själva inte vill göra något och får dåligt samvete? Ynkligt är ett litet ord i detta sammanhang. Så fort något är en empatihandling från kyrkan så slår vissa föräldrar bakut..Är det underligt att vi har ett samhälle som går mot upplösning?
    Mvh.
    Torbjörn

  3. Tack,vilken frän kommendör “vi” har.

  4. Bra rutet!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s