Förlös en Ny Generation

Det har gått ett drygt dygn efter dygnet jag tillbringade på största finlandsfärjan med drygt 2000 unga kristna och några inte så unga medföljande ledare. Det hela kallades just bara “båten” men det var ett skepp som kom lastat med Guds gåvor till Sverige.

Hela bakgrunden till båten kan du läsa på elev- och studentorganisationen Ny Generations hemsida här, och allmän rapportet finns här i en artikel från Världen Idag. Jag vill lyfta fram några personliga reflektioner.

1. Visionen Hela idén föddes när Ny Generation hade en ledardag på färjan och fick den lite tokiga tanken att det vore kul att fylla en sån här båt med elever från de kristna skolgrupperna och andra ungdomar från kyrkorna. Till 10-års jubileet vore ju perfekt!

Den visionen släppte man inte ens när Silja Line kom med ett fantasipris på offert som bl.a. innehöll kompensation för att ingen alkohol skulle säljas och spelautomaterna skulle vara avstängda. Samtal gav resultat. Priset halverades. Visionen förverkligades genom att det fanns en tydligt bild av vad detta betydde för unga kristna i Sverige – och genom hårt arbete.

2. Generationsmötet Joakim Lundqvist, ordförande i NG, berättade att tanken med att generationen av samfundsledare skulle möta ungdomarna fanns med från början. Det var uttryck för enhet mellan samfunden och mellan generationerna.

Vi hade inte fått något tema annat än det som fanns för samlingen och för övrigt lyssna in vad Gud lägger på vårt hjärta. Vi fick 6 minuter var och ordningen lottades fram efter bön. Det var fantastiskt hur de olika hälsningarna kompletterade varandra. Sedan skulle vi stå på rad för att ge en välsignelse på en mening så att alla ungdomar skulle kunna ta emot det personligen. Det organiserades så att allt flöt väl och det kändes väldigt unikt. I stort sett samma ord till varje ung person som hamnade framför mig men jag vet att det var en unik välsignelse till var och en från Gud. Sedan fick vi ta emot en gemensam välsignelse från den unga generationen. Mäktigt!

3. Väl planerat Jag var imponerad och uppmuntrad av hur allt var väl genomtänkt och organiserat. Visionen som var där från början tycktes ha kompletterats med tydlighet i hur allt skulle genomföras.

I det första mötet predikade Joakim Lundqvist utifrån exemplen av fyra europeiska andliga föredömen som helgat, avskiljt sina liv till Gud som unga – och vad som sedan hände. Flera månader tidigare förbereddes detta genom att han på plats i Europa, i spåren efter Sankta Lucia, William Wilberforce, Jeanne D’Arc och William Booth, filmat deras berättelser.

Planeringen av det bärande innehållet kompletterades med att ha några hundra unga volontärer som hade superkoll på att ställa iordning lokalerna, informera, sköta tekniken med mera.

“Båten” kommer att ge ringar på vattnet i hela Sveriges land. Fortsättningen beskrivs i Joakim Lundqvists slutord, från Lukasevangeliet 5:11, “Då drog de upp båten på land, lämnade allt och följde honom.”

Ytterligare reportage finns här från tidningen Dagen.

One response to “Förlös en Ny Generation

  1. Pingback: Frälsningsarmén mår bra | Marie Willermark

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s