Nedslag i verkligheten. Eller, varför firar vi Pingst?

Under veckan som ledde fram till Pingsthelgen gjorde jag några nedslag i verkligheten vilka blev till goda exempel på pingsten i funktion.

Om bakgrunden till och innebörden av pingst kan du läsa om i Peter Halldorfs utmärkta krönika i tidningen Dagen. Han säger bland annat:

Pingst är alltså en erfarenhet – inte att förväxla med en upplevelse. Individen i oss söker upplevelser. Personen törstar efter erfarenhet.

Pingsten är för det andra en ekumenisk erfarenhet. Till skillnad från en sekt som finns till för de utvalda, existerar kyrkan för hela världen. Hon är den nya mänskligheten i miniatyr

För det tredje innebär pingstdagen en mystik erfarenhet. Inte underlig, eller kufisk, men mystisk.

Tisdagen började med erfarenheten av att besöka Hannas vardagsrum på Frälsningsarméns kår i Jönköping. Det är en plats för möten, kontakt till hjälp eller vad som kan vara behovet för en människa för att gå från individ-centrering till att vara en öppen person (med Halldorfs ord).

Från vardagsrummet gick jag till Vårsols huvudkontor. Vårsol består av olika verksamheter för barn och ungdomar. (Läs mera här.) I familjecentret möter man barn och ungdomar genom samtal där de får bearbeta svåra familjesituationer. Vårsol SARA är för ensamkommande flyktingbarn i väntan på asyl och sedan finns där Vårsols förskola. Där några av barnen sover middag ute i friska luften.Visst är detta pingsten i funktion – gudomlig kraft som orädd överskrider gränser för att göra människor delaktiga av Guds kärlek.

Resten av veckan ägnades huvudsakligen åt ekumeniken – årsmöte för Sveriges Kristna Råd. Det valdes styrelse och sån’t där, men framför allt möttes människa och Gud genom katolsk, Luthersk, frikyrklig och Assyrisk ortodox gudstjänsttradition.

Jag ska inte ge mig in på att försöka förstå, och än midre förklara, varför det finns så många olika kyrkor och samfund när alla ändå bekänner och tillber en treenig Gud. Dock vill jag konstatera att vi alla, genom Guds nåd och mysterium, får vara delar av kristi kropp på jorden.

Den kroppen är inte en materiell mekanisk skapelse utan en levande sårad och sårbar kropp. Dock har det bevisats att även när kroppen syntes död gav Gud den nytt liv och en ny Ande. För att avsluta med Peter Halldorfs ord igen:

Den helige Ande drar in oss med hela vårt väsen, ande och kropp, i Treenighetens inre liv. Varje gåva som Anden ger är därför en låga av kärlek som får oss att börja se på världen som Gud ser den, med oändlig ömhet.

Framtiden för kyrkan är ljus. Horisonten är vid. Vidare och öppnare än utsikten från Vårsols kontor.

2 responses to “Nedslag i verkligheten. Eller, varför firar vi Pingst?

 1. Hej Marie.
  Intressant blogg.
  Frälsningen och det kristna livet är inte så komplicerat som vi människor ofta gör det till.
  Nåden räcker för oss alla, fast vi inte har förtjänat den. Detta är ett mysterium som man inte helt förstår omfattningen av. Men man behöver inte det. Bara ta emot, jag duger som jag är.

  Guds rika välsignelse till dig käre syster.
  Din broder i öst
  Boas

  Jak 1:27

  • Tack för hälsningen Boas. Ständigt denna förunderliga nåd. Trevligt att följa med er och barnen genom Mirjams och dina fotografier.
   Önskar er Guds goda närvaro.
   Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s