Här kommer barnen in – och några åker ur statistiken

Riktigt intressant att olika händelser kan samverka i tiden för barnens bästa.

Idag berättar Sundsvalls Tidning om att Frälsningsarmén öppnar ett familjecenter. Så här säger ingressen: (Läs hela artikeln här.)

“Till hösten betyder det att Sundsvall får ett nytt familjecenter, Kraftkällan. – Det här gör vi för Sundsvall. Varsågoda! säger Helena Andersson, officer i Frälsningsarmén som står bakom satsningen.”

Att förebygga är en viktig del av Frälsningsarméns tjänst. Det är viktigt att vi har egen handlingskraft och kan finansiera verksamhet som som räddar och reser upp människor i vardagslivet. Men vi är ju också en del av samhället. Samverkan är viktig.

Vår “kuddkrig” kampanj för barnen som vräks (se min tidigare blogg) följs också upp med en kommentar av barn- och äldre minister Maria Larsson i tidningen Dagen. Hon säger bland annat:

“- När jag började som minister så fanns det ingen statistik tillgänglig på hur många barn som vräktes, utan först 2008 fick vi siffror på detta. Det är en brist att detta inte har uppmärksammats förut.”

Statistik var ordet. Viktigt. Siffror kan säga sanningen men kan också missbrukas för att dölja sanningen. Johan Holmdahl som arbetar på Frälsningsarmén med sociala frågor säger bland annat:

” I min lic.avhandling, som handlade om vräkningshotade barnfamiljer i storstad, pekar jag i min analys bl.a på att socialtjänsten kan omdefiniera ensamstående föräldrar som skall vräkas till ensamstående vuxna genom att de utövar påtryckningar att barnen skall flytta till den andra föräldern eller annan anhörig. Det är ju betydligt mer legitimt att vräka en vuxen person.”

Det är alltså sannolikt att det finns ett mörkertal i statistiken. Att det i fjol var fler än 735 barn som vräktes. Och Johan har fler exempel och nämner att han också i sin avhandling visar att familjer kan uppmanas att flytta ur lägenheten innan kronofogdemyndigheten kommer och verkställer vräkningen. Det är ju barmhärtigare mot barnen. Men då kommer de heller inte med i statistiken.

Vi gör gärna något för utsatta barn och familjer tillsammans med andra, som exemplet i Sundsvall visar. Bara barnen kommer in i den mänskliga värmen.

Jesus hade också statistik. Han talade om att man skulle veta om ett (1) barn av hundra var hotat. (Må vara att hans liknelse handlade om får.) Guds vilja är att vi skall söka upp det förlorade och rädda det. Må det bli så.

2 responses to “Här kommer barnen in – och några åker ur statistiken

 1. Hej! Vilka är frälsningsarméns tre viktigaste huvudriktiningar?

  • Hej Ellen! Tack för din fråga.
   Det finns en definition vi använt i många år i alla länder där Frälsningsarmén finns.
   1. Att människor skall få lära känna Jesus och ta emot frälsningen. .
   2. Att vi som troende skall växa i heligt liv, lärjungaskap.
   3. Att vi skall betjäna, hjälpa dem som lider.

   Dessa tre huvudområden lever integrerat i varandra.
   Vårt “mission statement” formuleras så här:
   Frälsningsarmén är en internationell rörelse, ett evangelistiskt trossamfund inom den universella kristna kyrkan. Vårt budskap har sin grund i Bibeln. Vår tjänst har sin källa i kärleken till Gud. Vårt uppdrag är att förkunna evangelium om Jesus Kristus och utan åtskillnad möta mänskliga behov i hans namn.

   Hälsningar, Marie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s